Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1760150 www.bgdnes.bg

Росен Петров-Животното: Хлапаци застреляли Шкафа

Ликвидираният показно пред дома си Кирил Кирилов-Шкафа бил застрелян заради най-обикновена пиянска свада. Соченият за участник в жестоката банда за отвличания "Наглите" бе покосен от три куршума в края на март миналата година в столичния кв. „Младост“. Тогава смъртта му бе свързана именно с делото, което се водеше в Софийския градски съд срещу жестоката група от похитители. Според една от версиите на разследващите Кирилов бил ликвидиран, за да не издаде главатаря на "Наглите". Друг мотив за убийството, по който се работеше тогава, бе, че жертва на бандата е взела правосъдието в свои ръце. Изненадващо обаче се оказва, че зад кървавия екшън стоят дилъри на дребно, които си отмъстили заради жесток побой над тях. 
"3-4 дни преди убийството Киро се напил и пребил някакви дилърчета на дребно ниво. Смазал ги жестоко, тъй като беше голям, едър човек. Този побой го има регистриран и в полицията. Въпросната вечер, когато Шкафа бе застрелян, момчетата отишли да му мъстят. Те стреляли в краката му. Не са искали да го убиват, но уцелват артерия и кръвта му изтекла."
Това разказа сензационно пред "България Днес" Росен Петров-Животното. Мъжът е категоричен, че това е версия, по която са работели и ченгетата, но така й не я обявили публично.  
Седмица след убийството на Шкафа Софийският градски съд призна четирима от групата за отвличания "Наглите" за виновни, оправда двама и двама получиха условни присъди. Трима от групатата - Прокопи Прокопиев-Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи и Даниел Димитров-Релето получиха по 18 години лишаване от свобода, а Любомир Димитров - 15 г. За 38-годишния мъж прокуратурата поиска тогава също 18 г. затвор заради похищенията. 
"Киро Шкафа щеше да има осъдителна присъда. Не виждам какъв е бил смисълът да го сплашват заради делото. Съдията ли ще плашат?! Те хората си бяха в затвора така или иначе, ако се беше отложило произнасянето на присъдите, нищо нямаше да бъде спечелено. Пък и това е само първа инстанция, има още две", категоричен е Петров. В момента делото срещу "Наглите" се гледа пред Апелативен съд. 
Причината Шкафа да не се намира в ареста за отвличанията бе, че трябваше да излежи стара присъда във Врачанския затвор, а по закон не може да му се налагат едновременно две мерки за неотклонение. Когато в края на 2011 година присъдата на Кирил Кирилов изтекла, прокуратурата не поискала да му бъде наложен арест заради делото "Наглите" и той логично излязъл на свобода. 
Кирил Кирилов-Шкафа бе застрелян пред блока, в който живее на семейни начала с приятелката си Соня. Във фаталната съботна вечер Киро Шкафа се прибирал към дома си, който е в нова луксозна кооперация в „Младост 3“. Бандитите го причакали пред неосветения вход, пред който има и паркинг за коли. Кървящ, Шкафа се е опитал да се отскубне от своите преследвачи веднага щом проехтял първият изстрел. Той се затичал, но куршумите продължавали безмилостно да го пронизват. По Кирилов било стреляно поне десет пъти, 3 патрона го уцелват в краката. Със сетни сили Кирилов изминал още 150 метра, влачейки се по тревата на съседния 353-ти блок. После рухва безпомощен заради загубата на голямо количество кръв. След себе си оставя алена диря, показваща отчаяните му опити да стигне до осветено място, където да потърси помощ. Тъй като един от куршумите засяга артерия, кръвта на Шкафа бързо изтекла и той се строполил безпомощен в градинката. 
"В деня, в който убиха Киро, бяхме заедно. Прибрах се 30 минути по-рано и се качих у дома. В един момент чух изстрелите. Излязох на балкона. Киро крещеше, че го стрелят, да викам полиция. Каза ми колко много ме обича", спомня си фаталната вечер Соня. 
Жената веднага се обадила на спешния номер 112. Стрелбата е станала около 21,45 ч. Шкафа бил жив може би някъде до 22,05 ч., обясняват разследващи. Докато пристигне линейката обаче, Кирилов изпаднал в безсъзнание и издъхнал. Соня през това време слязла в градинката и започнала да нарежда:
"Кирчо, Кирчо! Какво стана? Мен трябваше да застрелят, не тебе!", ридаела жената.  
"Това между нас беше голяма любов, истинска! Бяхме заедно повече от 6 години", разказа пред "България Днес" приятелката на Кирилов Соня. 



Бизнес с таксита

Приживе Кирилов бе категоричен, че няма нищо общо с престъпленията, за които го обвиняват. 
Официално Кирил Кирилов-Шкафа е въртял бизнес с таксита, преди да бъде разстрелян. Взел е под аренда 2-3 коли.
Нямаме информация да е навлязъл остро в тъмен бизнес и да си е създал внезапно големи врагове, като изключим тези, които биха искали да го ликвидират заради отвличанията с „Наглите“, обясняваха разследващи. Те неофициално уточниха, че е малко вероятно Киро Шкафа да е бил ликвидиран, за да не издаде някого, който е дърпал конците на бандата, тъй като в организацията на "Наглите" той е имал ролята на физически извършител на отвличанията и прибирането на парите от откупите, но никога не е планирал акциите и не е участвал в срещи с престъпни босове, които са подозирани за връзки на бандата. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама