Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/1811496 www.bgdnes.bg

Баретата прескочи трапа

Простреляният Златомир Иванов - Златко Баретата вече е в добро здравословно състояние. Това разкри пред "България Днес" д-р Стоян Сопотенски, който е началник на спешното отделение в "Пирогов".

Златко Баретата бе прострелян пред Съдебната палата в столицата на 29 януари т.г. на четири места - два куршума попаднаха в краката му и два - в тялото, в областта на слабините и бъбрека. Лечението му обаче върви добре и вероятно ще прескочи трапа.
Д-р Сопотенски следи състоянието на бизнесмена още от пристигането му в лечебното заведение. От известно време Баретата е преместен от спешното отделение в травматологията.
"Не съм се качвал от няколко дни при него. Но последно като го видях, беше добре", каза още д-р Сопотенски.
Първоначално Баретата беше на апарат, но десетина дни след постъпването си в болницата започна да диша самостоятелно. "Предстои да бъдат извършени още операции, но засега той трябва да бъде раздвижен, за да не се появят и проблеми с мускулатурата", уточни лекарят.
С простреляния бизнесмен постоянно е съпругата му Калина. На свиждане идват и негови роднини.
Килърът е бил непрофесионалист със съмнителни познания и подготовка за стрелба с автомат "Калашников". Това гласи основната версия на разследващите. Другата обаче е, че стрелецът умишлено се целел в краката на Баретата, като е искал да го остави жив. В такъв случай целта на лошото му изпълнение била да заблуди ченгетата за истинските си умения.
Според полицията вече е стеснен кръгът от заподозрени като поръчители на атентата срещу Баретата. Продължава да се работи по няколко версии, като водещата е за неуредени бизнес отношения. Засега не са отхвърлени изцяло останалите хипотези - за стрелба заради позиции на наркопазара, заради натрупани дългове, както и за личен мотив на атентатора.
Докато Баретата лежи в "Пирогов", срещу него беше повдигнато ново обвинение - за ръководене на група за разпространение на дрога в Слънчев бряг, София, Казанлък и Стара Загора. Според спецпрокуратурата, която води разследването, Баретата сформирал групата през миналата година, докато е бил под домашен арест по делото срещу първата му организация, наречена Фирмата. "Обвинението срещу Иванов е повдигнато, но материалите ще му бъдат предявени, когато здравословното му състояние позволява", съобщиха от спецпрокуратурата.
Според разследващите в новата организация е 28-годишният Ивайло Борисов-Ториното, който се води сред най-приближените на Златомир Иванов. Той е подсъдим заедно с Баретата и още 19 души, но бе оправдан от Софийския градски съд по делото за Фирмата. Обвинението бе, че е движел бизнеса с дрога в кв. Горубляне, Горни и Долни Лозен и Самоков.
В новата организация Ториното бил на високо ниво в йерархията - непосредствено след шефа си. Той пряко контролирал продажбите на кокаин и марихуана в Слънчев бряг, а от края на август 2012 г. - и в София. Вторият заместник на Баретата бил 36-годишният Златко Гочев - Златко Малкия, който движел търговията в Казанлък и Стара Загора. След стрелбата в края на януари двамата поели контрола върху организацията, докато Златомир Иванов се възстанови напълно от преживения атентат. Лекарите обаче не могат да дадат категорично прогноза кога ще приключи престоят му в болницата.

 

Ченгета пазят Росен Капитана

Росен Драгнев - Росен Капитана, който беше свързван като вероятния стрелец по Златко Баретата, се движи с охрана от полицаи. Въоръжени ченгета го придружили до Старозагорския окръжен съд, където трябвало да бъде разпитан като свидетел по дело за ДДС измами.
Капитана беше сочен като килъра, защото Баретата му дължал 3 млн. лева. Както "България Днес" написа обаче, Драгнев е основният свидетел на полицията по случая заедно с две ченгета под прикритие. След атентата Капитана беше разпитан, но не беше задържан.
Съдия Спасена Драготинова от Старозагорския окръжен съд разказа, че няколко пъти призовавала без успех Драгнев. Когато разбрала, че е под закрила, пуснала призовката до ГДБОП и униформените го завели. Той е бил разпитан и след това с конвой отново е бил върнат в столицата, където живее.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама