Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/1969964 www.bgdnes.bg

Приятелката на починалия артист - Даниела: Сбогом, Чочо, любов моя!

"Сбогом, моя любов!".
С тези думи и с венец с бели рози последно сбогом на Чочо Попйорданов каза любимата му жена Даниела.


Стотици се простиха с актьора в Народния театър вчера. Любимецът на българската публика беше изпратен от своите близки, приятели и почитатели. Градинката пред Народния театър никога не е била по-пълна.
"Браво, Македонски! Обичаме те!".

Реклама


Така шефът на актьорите Христо Мутафчиев и хъшовете на Народния театър "Иван Вазов" изпратиха любимия си колега Чочо Попйорданов в последния му път. Валентин Ганев, Валентин Танев, Филип Аврамов, Валери Йорданов, Дарин Ангелов, Деян Донков запяха с пълно гърло песента от филма "Хъшове" - "Бел кон" на Влатко Стефановски. Всички бяха облечени в черни фланелки с надпис: "Свобода или смърт!".


Още в самото начало на изпълнението Христо Мутафчиев хвърли бастуна си, погледна към портрета на Чочо и тропайки с крака продължи до края песента със затворени очи. След нея хъшовете отново завършиха прощаването с колегата си с клетвата, която си дават преди всяко представление в Народния - "Кой ни мисли зло, на майка му у гъ.о". В залата всички плачеха, заприиждаха хора от всички входове, ръкопляскайки.


Ролята на Македонски в едно от най-играните представления на Народния театър бе емблемата на Чочо. По ирония на съдбата постановката, която трябваше да се играе вчера, бе отменена за 24 май. Тогава всички колеги на актьора ще излязат на сцената за 200 пореден път, ръководени от Александър Морфов.


Малко преди прочувственото изпълнение на актьорите и директорът на Народния театър Павел Васев сподели пред близките на Чочо: "Отиде си един хъш! Най-добрият от всички ни". След което, ридаейки, се оттегли от фоайето на театъра. Веднага след това режисьорът Сашо Морфов взе присърце ролята на водещ и започна да пуска "Бийтълс" - любимата група на Чочо Попйорданов.


През цялото време, едва събиращ сили, с треперещи колене и приведени от мъка рамене, до закрития ковчег на сина си стоеше Иван Попйорданов. Сили му даваше жената, делила последните години на актьора - Даниела. Съученичката на Чочо бе довела баща си, а до него с наведени глави стояха братовчедките на Попйорданов. "Сбогом, любов моя", пишеше на белите рози от последната жена на Чочо. Имаше венци от министъра на културата Владо Пенев, който бе в Атон и не присъства, от колегите му от Народния театър, Театъра на армията, Малък градски театър „Зад канала“, Сатиричния театър "Алеко Константинов".


В последния му път със сълзи на очи с актьора се сбогуваха актьори от всички поколения. От трупата последна почит му оказаха Рени Врангова, Малин Кръстев, Юлиян Вергов, Владимир Карамазов, Теодора Духовникова. Разплакани си тръгнаха Ани Пападопулу, Мария Каварджикова и Мариана Жикич.

Реклама


Разплакана бе и съпругата на Стефан Данаилов - Мария. Семейството й е много близко с това на Чочо. Режисьорът Теди Москов също бе на поклонението, но отказа да говори за актьора. Обградена от приятелския кордон на Коко Каменаров, Радина Червенова, Мартин Захариев и Найо Тицин, сломена отказа да разговаря с журналистите и бившата съпруга на Чочо - Хилда Казасян. Разстроени от внезапната смърт на Чочо със сълзи на очи бяха и колегите му от сериала "Под прикритие", в който той се снима за последно. Режисьорът Димитър Митовски бе с подпухнали от плач очи и не пожела да говори. Малко по-късно след него дойдоха Димитър Гочев, Росен Цанков, Мариан Вълев.

 

Последно сбогом на Чочо казаха още Бойка Велкова, шефът на Театър „София“ Ириней Константинов, Иван Петрушинов, братята Веселин и Красимир Ранкови, Стефка Янорова, Ева Тепавичарова, Владимир Люцканов, Стефан Мавродиев, Яна Маринова, Нона Йотова, режисьорката Лилия Абаджиева.


Опашката от чакащи да се простят с любимия актьор от "Граница", "Адио, Рио", "Вчера" се извиваше надалеч и хората продължиха да чакат и след 14 ч. Час след това бе отслужена и молитва в негова памет в столичната черква "Свети Георги".

 

 


"Да бъдеш влюбен и да обичаш няма възраст. Аз не мога да спра да обичам... Животът е едно дълго и красиво изречение с много правописни грешки", обичаше да казва приживе големият талант в киното, театъра и телевизията Петър Иванов Попйорданов.


Стоянка Мутафова: Чочо не беше за това време


"Чочо не беше за това време. Беше много нежен, много внимателен, много обичаше майка си. Той, изглежда, че много тежко изживя смъртта на майка си и ми е много мъчно за баща му, който е един много фин човек. Чувствителен човек беше, от най-малкото нещо се влияеше", сподели голямата българска актриса Стоянка Мутафова минути преди да влезе в Народния театър.


Татяна Лолова: Стои някъде и ни гледа сеира


"Имам чувството, че това не е вярно. Чочо е обичлив, добър, талантлив, интелигентен. Не вярвам, че се е случило. Не съм много религиозна и не знам много неща за Космоса, но мисля, че той не е землянин. Той ни беше пратен от Космоса и си тръгна", заяви през сълзи Лолова. Голямата актриса разказа, че го е видяла за последно на Велики четвъртък. Лолова била повикала такси на „Хан Аспарух“, видяла едно и се качила. Вътре стоял Чочо, казал й : "Накъде си? Качвай се да се возим." Тя обаче отказала, защото си била поръчала и шофьорът ще се разочарова. "Той е някъде с нас да ни гледа сеира. Дано поне малко да сме взели от това невероятно същество."


Марта Вачкова: Страшно искаше да живее


"Едно дете, което правеше и бели по някой път. Но белите му не бяха насочени към други хора. Белите му бяха насочени към него самия само. Това е един човек, който си отиде нелепо, а страшно много искаше да живее. Обичаше живота и му предстояха страшно хубави неща. Надявам се, че всички тези хора, които днес са тук с цветя, идват все едно са на негов спектакъл."

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама