Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2142744 www.bgdnes.bg

Шефът на Меркел бил агент на ЩАЗИ

Шефът на Ангела Меркел е бил агент на зловещата източногерманска тайна полиция ЩАЗИ.
Физикът Ханс-Йорг Остен е воден на отчет в Министерството на държавната сигурност на бившата ГДР под псевдонима Айнщайн, разкри таблоидът "Билд". През 80-те той е пряк началник на днешния немски канцлер в Института за физична химия към Академията на науките в Берлин.
Меркел работи като научен сътрудник в института от 1978 до 1989 г., а политическата й кариера започва след падането на Стената. Смята се, че е поддържала близки отношения с шефа си, тъй като в архивите е запазена снимка от тяхна ваканция на остров Рюген. Засега няма коментар от канцлера за мрачното минало на някогашния й директор.
Остен е бил неофициален помощник на външното разузнаване на ЩАЗИ. Според документите е вербуван през 1983 г. по линия на политическо-идеологическото сътрудничество. Същата година е пратен на едногодишна специализация в Университета в Чикаго. След завръщането му хората на ген. Ерих Милке отбелязват, че изпълнява задачите съвестно и проявява благонадеждност.
Днес 56-годишният физик е професор в университета "Лайбниц" в Хановер. Пред "Билд" той обясни, че заради пътуването в САЩ трябвало да подпише много документи. "Не мога да си спомня за всички, но сред тях нямаше декларация за сътрудничество с ЩАЗИ", каза някогашният началник на днешния немски канцлер.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама