Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2211454 www.bgdnes.bg

Сексологът д-р Илия Врабчев: Вече няма любов, а само секс

Иво АНГЕЛОВ

- Д-р Врабчев, като експерт в сексологията как ще коментирате случката от родното Черноморие, в която жена, скрита под кърпа, прави орална любов на приятеля си?

- Сексът в природата не е нещо лошо, защото ние от там сме дошли. Проблемът е в това да знаем, че всяко нещо, което правим, си има своето място и време. Нека да си представим, че аз съм 20-годишен, а тя е 18-годишна и е лудо влюбена в мен. Ние сме на горска поляна или на брега на морето в някоя ранна сутрин или късна вечер. Тогава няма лошо да останем сами с природата. Това е едно, а друго е да го направиш публично - не толкова за да го направиш, а за да покажеш на другите какво можеш ти. Това вече излиза от контекста на природата.

Реклама

- Тоест гледате на този акт повече като демонстрация?

- Разбира се, че е демонстрация. Едно показване, че ти си над другите и ги превъзхождаш. Едва ли не, че можеш да си правиш каквото си искаш. Ако до теб е твоето дете, то какво ще види от цялата ситуация, макар и покрито с хавлия. Защото децата се възпитават като копират, те попиват.

- Подобна случка какво ви говори за обществото, в което живеем?

- Това не е просто лошо пример, а оскотяване. Не искам да обиждам животните, защото и те са част от природата, но и при тях има любов и обич. Може и оралните контакти да ги има при тях, но се правят с обич. Там нещата са естествени, защото има вътрешна и природна потреба. А не защото си казваме: "Айде сега да го направим пред другите, за да им покажем колко сме по и най".

- Каква е причината за подобно поведение?

- Това идва не от вчера, не и от днес. Някога думата "секс" беше мръсна дума. И аз не я обичам, въпреки че съм сексолог. Тя идва от латинската дума sexos, която означава разделяне на две, и затова по този начин се обозначават половете. Българската дума е "любене". През годините обществото подготвя нещата за една такава пошлост. Погледнете навсякъде - голи момичета. Нека да е ясно, че не съм против голотата - тя е свещена. Но не се говори за любене, а за чукане, кой колко голям размер има и с коя излиза. Няма я любовта в наши дни. Като не можеш да изпъкнеш с таланта и занаята си, така е най-лесно. Това е поредният плод на чалга културата.

- Мислите, че този музикален стил е причината за пошлостта у българите?

- Разбира се. Какво е чалгата?! Нека ви го опиша с един израз. Когато на готин човек му е тъжно, това е блус. Когато на един тъп човек му е радостно, това е чалга. Разликата е в културата. А културата започва в семейството. Важни са не само първи 7 години, но и първите 7 прочетени книги. Да можеш да се наслаждаваш на живота - естественото и природата, а не да правиш мръсотията.

- Има ли сезонност в сексуалността и лятото провокира ли хората да правят повече секс?

- Всеки сезон в България е хубав за любов, но през лятото падат дрехите. Човек търси водата, а ние от там сме дошли. Това е предпоставка за любов. Нощите са по-светли с хубавите звезди, обръщаме по-често поглед към небето и се сещаме за любовта.

Реклама

- Българските мъже имат ли самочувствие в секса и флирта с жените?

- Българските мъже вече нямат самочувствие, защото нямат личен пример. Кажете ми едно дете, момче, кой го гледа от раждането му до порастването голямо. Той е в полата на мама. Има три вида сексуални зрялости - физическа, психическа и социална. Физическата и психическата са ясни. Социалната зрялост е, когато вече се носи отговорност за половия живот - за твоя и за този на човека, с когото го водиш. Както и за последиците.

- Можем ли да кажем, че българките имат водеща роля в интимните отношения?

- Те никога няма да имат водеща роля. Проблемът не е кой да има водеща роля, а как взаимно да се допълваме. Това е! Има много миски, плеймейтки и фолкпевици, които излъчват много сексуална агресия. Мечтата на едно подрастващо момиче е да стане плеймейтка, телевизионна водеща или актриса. И колко грама акъл има?! Една девойка по телевизията обясняваше, че столицата на Англия е Букурещ. (Черната Златка Ц бел. авт.) За какъв морал и почтеност можем да говорим, когато има такива жени.

- Какво кара децата да подражават точно на този тип жени?

- Лошото по-лесно се учи. Не съм моралист, но го няма онзи хубав и добър поглед, в който детето знае, че е обичано и обича. Този поглед като юноша и девойка да го има към човека, когото харесваш или привличаш. Този хубав поглед да бъде едно стихотворение, едно галене, една милувка. Пак казвам, и при животните има нежност, а не чукане. В "Диви разкази" на Николай Хайтов кметът на селото води мъжете под строй да гледат как кочът ухажва овцата преди това. Не останаха хубавите ритуали в любовта. Знаете ли какво казваше лисицата на Малкия принц - "Вие, хората, забравихте за ритуалите". Ритуалът е нещото, което прави този момент, час или ден значим в твоя живот. Което е природно, направено с вкус, с желание, с любов и се слива с природата, е нещо хубаво. Аз мога пак да се любя орално-генитално, но ако го правя с любов и на място, то не е просташка пошлост. Това е чалгата!

- Къде сбърка обществото, че допусна малки деца да правят секс и някои от тях дори да раждат?

- Раждат, защото такава ни е общата култура. Не е нормално 12-13-годишни деца да правят секс и деца да раждат. Ето, няма психическа зрялост, а само физическа. Критериите не трябва да бъдат заповядвани, а сам да си ги изработиш за себе си. Както казва един наш политик, материалът е лош. Вярно е! Трябва да се върнем към природата, както е казал Жан Жак Русо. В този смисъл да възпитаваме с поведението си всеки един от нас. А не като някои мои познати телевизионни водещи, които така ми паднаха в очите. Как може да говориш и там за чалга певица?! И се занимава с какви тоалети е, защо скъсала с Божинов, защо скъсала с Ники и т.н. Това ли е темата на обществото? Трябва всички ние да сменим темата. Да говорим за поезията в любовта и любенето.

- Вярвате ли в тази промяна?

- Да. Българските жени са най-красиви, а българските мъже са най-галантните. Ние имаме корените, поезията и културата. Защо нямаме паметник на Петя Дубарова в София? Тя е една русалка. Сещам се за едно стихотворение на Веселин Ханчев - "Приказка". Това е приказка за любовта, по която беше написана песен от големия композитор Йосиф Цанков. Всяка сутрин по време на Втората световна война в Северна Африка американските войници бяха поздравявани от "Гласът на Америка" и BBC със "Здравейте, ето ви песента на Йосиф Цанков "Караван". Ето, че можем да се върнем към себе си. Нека цялото обществото да поеме по този път. Като започнем от училището и още по-рано от семейството. В заключение искам да кажа, че не мога да съм сигурен, че тези двамата от плажа с кърпата ще бъдат добри родители.

Реклама
Реклама
Реклама