Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2372581 www.bgdnes.bg

Правим си ток вкъщи

Борислав РАДОСЛАВОВ

Край на горивото, с което зареждаме колите си. Самолетите ще летят без керосин, а автобусите ще бъдат на ток. Това не е мечта, а възможност, която дава ново изобретение на бургаски професор.

Вече ще можем сами да си правим ток в домашни условия благодарение на инсталация, която се изработва в момента от проф. Димитър Митев. Преподавателят в бургаския университет "Асен Златаров" е измислил хитър начин как чрез хладилна уредба или климатична инсталация да произвеждаме сами електроенергия.

Реклама

"Ще можем да произвеждаме ток вкъщи от 5 до 10 киловата. За целта започна производство на генератори от 5 до 10 киловата в Троян, като в Пловдив вече работи подобна инсталация. Взимаме готови елементи от климатиците и ги слагаме в турбината с генератора. Мисля, че 2000 лв. за генератор с турбина е нормална цена", обясни пред "България Днес" иновативният професор.

Той хвърли още една бомба пред вестника с разкритието, че се е срещал лично с Жозе Барозу и Ангела Меркел, които се опитали да му откраднат идеята.

"Видяхме се в Брюксел и поискаха да ми вземат откритието. Предложих им общ договор, а те отказаха. Мъчат се да го направят сами, но няма да могат без мен", разкри нашият професор и пожела да организира научна конференция за своята разработка.

Държавата обаче отказала финансиране на проекта. Според проф. Митев причината идвала от "заинтересовани лица, които са взели енергетиката в свои ръце".

"Енергийната мафия идва при мен да ми предлага пари за лиценза. И няма как да е другояче, след като с моето изобретение може да сложим край на горивото. Аз не искам нищо, ако исках, щях да го оповестя публично", разказа пред вестника бургаският изследовател.

Три пъти професорът писал на бившия президент Георги Първанов, но той дума не обелил.

"Пуснал съм заявка до икономическото министерство, защото изобретението е уникално и никой няма да стои със скръстени ръце, а ще иска да ми го вземе", обясни още проф. Митев.

Реклама
Реклама
Реклама