Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2485036 www.bgdnes.bg

Кражба до 310 лв. не се брои

Скандален пропуск в Наказателния кодекс позволява на хиляди бандити да избегнат затвора, при това напълно легално. Така, макар и разкрити от МВР, авторите на огромна част от обирите на магазини никога не получават полагащото им се наказание. Причината е, че престъпленията им влизат в графата малозначителни. Такова е всяка една кражба на стойност по-малка от минималната работна заплата. Иначе казано, ако някой открадне нещо, което е по-евтино от 310 лв., се измъква гарантирано заради отказ на прокуратурата да му повдигне обвинение.
Порочната практика на родното правосъдие вече е докарала до отчаяние много дребни търговци, оплакаха се част от пострадалите пред "България Днес". Заради постоянните обири те губят хиляди левове месечно.
"Досега мислех, че живеем в правова държава и всеки, извършил престъпление, получава наказание. Оказва се, че това е само пожелателно", обяснява бизнесменът Николай Николов. Той е сред шефовете на верига от 25 магазина във Варна, които са обирани стотици пъти през последната година. В някои случаи става дума за кражба на кутия цигари или пакет бонбони. При други бандити разбиват магазина и за 2-3 минути, докато пристигне СОТ, успяват да напълнят по някоя торба с различни стоки.


"В повечето случаи бандитите са записани на охранителните камери и щом се оплачем, МВР набързо ги разкрива и залавя", обяснява Николов.
Проблемът започва, след като материалите се предадат на прокуратурата. Мотивирайки се с аргумента, че стойността на кражбите е под 310 лева, магистратите директно отказват да се занимават. Обяснението им е, че "това са противообществени прояви, спадащи към т. нар. малозначителни престъпления", за които отговорност не се носи. Причина е пропуск в НК, където не е уточнено какво представлява такова престъпление. За това през 1998 г. в свое тълкувателно решение Върховният касационен съд посочва, че малозначителна е всяка кражба на стойност под минималната работна заплата. Да се задействат обвинителите не помагат и аргументите на пострадалите, че бандитите са хващани десетки пъти да обират магазините им.
"При мен също има много подобни случаи. След няколко сигнала дори и полицията спря да ми обръща внимание. Когато им се обадя за поредния обир, ми казват - "сори, ама защо да си губим времето, като няма да го осъдятУ. Така в крайна сметка вече се формира нова професия - "дребен крадец". Човек, който смело и безотговорно краде, знаейки, че нищо няма да му се случи", оплака се и друг търговец.

Решението залежава в парламента

Част от пострадалите са намерили и решение на случая. Чрез общинския съветник от Варна Костадин Костадинов предложението за поправки в НК е изпратено и до правната комисия на Народното събрание. След консултация с магистрати те предлагат да се свали прагът за малозначителни престъпления до няколко десетки лева. Отговор обаче и до ден днешен няма.
"Един от прокурорите, с които разговарях, ме посъветва да потърся връзка с някой депутат, който да направел необходимото, за може предложенията да стигнели до бюрото на правилния човек. За да станели нещата... Е, ако това е начинът, защо са ни конституция, закони и наредби? Намираш си правилния човек и нещата се получават. Само че това означава, че в България няма върховенство на закона и правилата, а на познанствата и заобиколните вратички. Което значи, че няма и демокрация", разказва Костадинов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама