Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2494214 www.bgdnes.bg

Затворник лежи заради правен абсурд

Владимир Клисуров

Затворник лежи в затвора заради безумен пропуск в законодателството. Въпреки че според защитата мъжът няма никакви основания да е зад решетките, различни съдебни инстанции окончателно отхвърлиха възможността той да бъде освободен, защото според тях това не е правомощията им.
"Това е такъв парадокс, че представлява върхът на параграф 22. Не може заради факта, че досега не е имало подобен казус, човекът да лежи, при положение че няма никакво правно основаниe", коментира президентът на Института за принципите на правото и на УАдвокати ЕвропаУ адвокат Лъчезар Попов.
Сагата на българина с американски паспорт Иван Тодоров/Виктор Рос започва през 1987 година, когато той е военен. Признат е за виновен в подбудителство в присвояване на 106 000 лв. и получава 20 години затвор. След падането на комунизма бившият военен излиза на свобода. По-късно решението е потвърдено, но междувременно Тодоров заминава да живее в САЩ. Получава щатски паспорт и името Виктор Рос. През 2008 година решава да се върне в родината, след като от президентството получава официално писмо, че "молбата за помилване е прекратена поради изтичане на давностния срок за изтърпяване на наложените наказания". Спокоен, че присъдата му е изтекла, Иван/Виктор се прибира в България, но е задържан, за да излежи остатъка от наказанието. И досега е в затвора.
"Оттогава изминахме пътя по всички институции и всички нива на съдебната система. Сега се стигна до окончателен отказ от правосъдие", коментира занимаващият се с казуса на Иван/Виктор адвокат Попов.
"Отказът от правосъдие" всъщност тръгва от определение на Върховния административен съд (ВАС). От него става ясно, че делото от 1987 г. е изчезнало. Пак там се цитира чл. 82 от Наказателния кодекс, според който "наложеното наказание не се изпълнява, когато са изтекли 15 години, ако присъдата е повече от 10 години лишаване от свобода". Прави се заключение, че затова делото е унищожено и то е трябвало да се пази до 22.06.2002 г.
"Абсурдното е, че на тази база делото е унищожено, а Тодоров започва да лежи след този срок", коментира адвокат Попов.
Тази година юристът поиска възобновяване на делото, но Военноапелативният и Варненският административен съд отказаха. Така се стига до определението на ВАС, в което се посочва, че отказите "като краен резултат представляват недопустим отказ от правосъдие, който следва да бъде отстранен". ВАС отменя постановлението на Военния съд в частта, с която този съд не е изпратил делото по подсъдност на военноапелативен съдия в София.
Военноапелативният съд разглежда исканията за възстановяване на делото срещу Тодоров и за образуване на производство за констатиране на изтекла абсолютна давност, т.е. че Иван Тодоров няма как да лежи за престъпление, за което е осъден преди 26 години. Решението, което е окончателно, обаче е, че "изпратената по подсъдност жалба е процесуално недопустима".
"Оттук нататък сме с вързани ръце в България. Очевадно е, че според Наказателния кодекс Иван Тодоров няма как да лежи, но няма кой да постанови това", обяснява адвокат Лъчезар Попов.


Защитникът:
Ще направя международен скандал

"Отказът от правосъдие у нас ме кара да направя всичко възможно случаят да получи международен отзвук", се заканва адвокат Попов.
Той вече е подал жалба в съда в Страсбург. На международна правна конференция, която ще се проведе в Мюнхен, ще запознае колегите си от цял свят с казуса.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама