Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/2875508 www.bgdnes.bg

Кражба на държавния резерв стои зад огнения ад на Околовръстното

Помните ли 14-те войничета, които изгоряха като факли през далечната 1995 г.? Днес се твърди, че те са загинали заради грандиозна кражба на злато от държавния резерв. Преди трагедията момчетата закарали с камиона си 25 тона кюлчета до самолет. Там златото било претоварено на борда и машината излетяла за чужбина. Операцията била разпоредена от Андрей Луканов. След края й войничетата били ликвидирани, за да не проговорят за грандиозния обир на държавното богатство.

Тази версия за жестоката гибел на трудовачетата разкриват пред "България Днес" председателят на Политическа партия "Нова сила" Антон Сираков и общинският съветник Тихомир Томов. За нея те черпят данни от свой информиран източник. Той бил пряк участник в някои значими събития, станали в България през времето на т.нар. преход.

Реклама


Къде е златният резерв на България? Защо знакови личности са убити, а едно разследване тъне в забвение? Това са въпросите, на които Сираков и Томов се опитват да намерят отговор, като анализират факти и търсят доказателства в подкрепа на хипотезата си. Двамата политици твърдят, че няма да престанат да повдигат въпроса за изчезналия резерв на държавата. Това било златото, обработено като активи на Българска народна банка (БНБ), и трябвало да служи като обезпечение на българския лев. Според Тихомир Томов всички правителства през последните години мълчат по темата, защото нямат интерес истината да излезе на бял свят.
"Нашият източник разказа за конкретни действия по източването на банките в аферата "Акрам", която не е изолиран случай. Той ни поднесе интересна версия за трагедията с 14-те войничета, изгорели като факли на Околовръстното шосе на София", разказва Сираков.
Според официалната версия на 11 август 1995 година към 22:30 часа военен камион "ГАЗ 53А" пътувал по Околовръстното шосе. В него се возят 15 войници от поделение 58410 на Транспортни войски. Войниците се връщали от частен обект в местността Манастирски ливади. Те работили извънредно на кооперация, в която апартаменти имали висши военни. Всички били уморени, не били вечеряли и бързали да се доберат до поделението. В един момент се чул оглушителен пукот, камионът се врязал в пътуващ трактор и пламнал. Момчетата започнали да горят като факли. Оцелява само един - 19-годишният редник Кръстьо Дунчев.

На мястото се оказал и соченият като кръстник на мафията Иво Карамански. Пред разследващите той заявил, че се е движел с колата си след военния камион. На няколко пъти Карамански променял показанията си. Веднага след трагедията тръгнал слух, че по камиона е стреляно, но погрешка - мишена на атентата бил Карамански.

Тогавашният шеф на Прокуратурата на въоръжените сили полк. Николай Колев започнал да търси доказателства за стрелбата. Наблюдаващият прокурор по делото полк. Кирил Гогев наредил експертиза. Тя трябвало да изясни каква е била стрелбата. За целта части от камиона били изпратени в Москва. Резултатите от нея не били оповестени.

"Според източника ни войничетата са натоварили златния резерв на България на специален самолет. Той го изнесъл извън нашата страна в изпълнение на разпореждане на Андрей Луканов. Дотогава златото се е съхранявало в мавзолея на Георги Димитров. Сградата е била свързана с тунели с парламента, БНБ и бившия Партиен дом. А нещастните войничета са били ликвидирани, за да не останат неудобни свидетели. Години по-късно е бил изнесен извън България и натрупаният междувременно златен резерв", разказва Сираков.

Румен Петков и Бойко Великов се опитали да съдят за клевета неговия източник на информация. "Те загубиха делата. Но интересното е, че и Румен Петков, и Бойко Великов се жалваха, че са оклеветени само за участие в източването на банките. За златния резерв всички замълчаха", допълва Сираков. Той припомня още факти в подкрепа на своята версия - след гибелта на войничетата са убити Андрей Луканов, Иво Карамански и шефът на Прокуратурата на въоръжените сили полк. Николай Колев, а мавзолеят е разрушен.


Няма осъдени за смъртта им

Военните следователи и прокурори разнищват десетки версии за смъртта на 14 войничета. Те са в широк диапазон - от атентат срещу Карамански до пожар, лумнал от цигара в кабината на шофьора. Разследващите обаче не успяват да съберат годни доказателства в подкрепа на нито една от тях и делото е качено на трупчета.
Виновни за смъртта на войниците и до днес няма. Никой не е понесъл отговорност - нито тези, които са изпратили момчетата на частния обект, нито тогавашният шеф на Транспортни войски. През 2002 г. те са закрити, командирът на бригадата, от която са 15-те момчета - полк. Духалов, се пенсионирал и започнал частен бизнес.

Реклама
Реклама
Реклама