Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4292473 www.bgdnes.bg

Марта Георгиева, председател на ДСБ - Средец: В ареста ме държаха в клозет

Коя е тя

Марта Георгиева е председател на ДСБ – Средец, и кандидат-депутат от листата на Реформаторския блок. Филолог по образование. Член е на инициативната група за демонтиране на Паметника на съветската армия в София. Вчера, след като участва в акция по оцветяване на паметника, бе вкарана в ареста - въпреки имунитета си. Пред "България Днес" Марта Георгиева разказа за преживяванията си зад решетките.

Бисерка БОРИСОВА

- Г-це Георгиева, за втори път бяхте арестувана заради оцветяване на Паметника на съветската армия. Как се стигна до това, след като имате имунитет на кандидат-депутат?
- Това е въпрос, на който никой от нас не може да си отговори. Тотално погазване на законите от страна на служителите на МВР. Затова ще обжалваме заповедта за арест. Няма да оставим нещата така със сигурност!

Реклама

- Много хора се питат, ако се нарушават правата на кандидат-депутати, то какви ли права има обикновеният човек? Какво бихте им отговорили?
- Ще им кажа, че идея си нямат какво представлява българският арест! И най-добре никога да не разбират! Там, след четвърт век демократични промени у нас, фразата "граждански права" не означава нищо! Говоря от личен опит и ако стана депутат, ще направя всичко възможно това да се промени.

- За какво става въпрос?
- Да започнем от арестуването ми. Тъй като веднъж вече това ми се беше случвало - пак заради оцветяване на този паметник, не исках да попадам отново на това място. Исках да предпазя и останалите участници в акцията. За тази цел отидох с документа за кандидатдепутатски имунитет - с оригинала! Идеята беше да поема аз вината, но тъй като съм с имунитет, законът не разрешава арестуването ми.
Оказа се, че за някои хора законите не съществуват. Първото нещо е, че полицаите изобщо не се легитимираха. Щом се доближиха до мен, им показах документа за имунитета, но те не му обърнаха никакво внимание. Дори започнаха да псуват парламентаризма и правилата му. След това единият от тях извади телефона от джоба ми и го хвърли на земята. Телефонът се счупи. Сложиха ни белезници и ни откараха в ареста. През това време сипеха заплахи и обиди - нецензурни лични обиди! На една от арестуваните жени й казаха "пожелаваме ти да ти се изреди цял футболен отбор"! И това от хората, които трябва да са "органите на реда"!

- Какво преживяхте в ареста?
- В ареста нищо не се е променило от комунистическо време. Използват същите методи и похвати. Действа се със заплахи, с лъжи, подвеждане и опити да ти бъде смазана психиката. Отиваш с белезниците и сядаш на пейката. Седиш, чакаш, не знаеш ден или нощ е.

- Не трябва ли първо да ти се прочетат правата, да се свържеш с адвокат, както е по закон.
- По закон е така, реалността е друга. Когато попиташ "Нямам ли право на адвокат?", започват да те манипулират, да ти внушават, че нямаш право или нямаш нужда от адвокат. През цялото време те заплашват и се държат грубо. Казват ти: "Ти ли знаеш по-добре от мен?" Ако в един момент разберат, че все пак ще настояваш за адвокат, те карат да подпишеш заповедта за арестуване. В нея са написали, че са ти прочели правата и са ти обяснили, че имаш право на адвокат. Нещо, което изобщо не се е случило! Но пък ако не подпишеш тази заповед, няма как да се свържеш с адвокат, така че щеш, не щеш я подписваш.

- И как става свързването с адвокат?
- Това е поредното безумие. След като подпишеш заповедта, те питат: "Искаш или не искаш адвокат?" С това считат, че изчитането на правата е приключило. Следва още по-голямото безумие. Ако кажеш, че искаш адвокат, ти казват да напишеш веднага името му и телефонния му номер. И да му се обадиш. Веднага! Един вид: сега или никога! Сами разбирате колко от нормалните хора в България, които са арестувани без основание, носят у себе си имена и телефони на адвокати! Всичкото това се прави, за да се смаже психиката на човека!

- Успяхте ли да уведомите близките си от ареста?
- Вижте, когато те арестуват посред нощ за нещо като оцветяване на паметник - особено пък ако си с някакъв имунитет и това арестуване е незаконно, си казваш, че всичко ще приключи за половин-един час. И когато в ареста те попитат: "Искаш ли да уведомиш семейството си?", в такива моменти обикновена казваш "не". Защо да тормозиш близките си в 3,00 през нощта! Само че арестът продължава и продължава, вече не знаеш кой ден е. И ако в един момент поискаш да уведомиш семейството си, ти казват, че не може.
А арестантските килии са нещо, което трудно може да се опише...

Реклама

- Опитайте все пак?
- Говорим за тоалетна! Килията всъщност е тоалетна - тип клекало, на която на вратата е поставен надпис "Място за задържане". Вонята се носи от метри. Нетърпима миризма на клозет, да повърнеш... Да си загубиш мозъка... И вие ме питате за човешки права?!

- Член сте на инициативната група за премахване на паметника на съветската армия. След толкова драми около инициативите ви няма ли да се откажете?
- Не, категорично! Този паметник е символ на една окупационна армия, не му е мястото в центъра на София! Ако стана депутат, това е едно от основните ми обещания пред избирателите ми - че ще направя всичко възможно той да бъде демонтиран. За съжаление не виждаме желание у Общинския съвет на София да подкрепи такова предложение.

- СДС също бе на власт, но паметникът си остана?
- Знам, че е имало решение за неговото демонтиране при правителството на Филип Димитров, но от руското посолство са се намесили и са спрели процеса.

- Офисът на ДСБ бе разбит часове след арестуването ви. Има ли полицията вече идея кой е извършителят?
- Идваха на оглед, ще изземат записи от разположени на съседните сгради камери. Почти съм убедена, че е някой от онези бивши партизани, които при предишната акция на паметника даваха интервюта в стил "Тия не ги избихме на времето"...

- Утре (днес – бел. авт.) пак на Паметника на съветската армия правите инициатива в памет на жертвите на комунистическия режим. Какво представлява тя?
- Нека всеки, които е имал близки и роднини, лежали в лагерите, да дойде с тяхна снимка на паметника. Или пък със снимка на политик, който уважава и е бил репресиран по този начин. Нека покажем още веднъж на какво е символ този паметник.

Реклама
Реклама
Реклама