Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4458654 www.bgdnes.bg

Славчо Джокондата

Мъж с голяма уста, архонт, бивш евродепутат, шампион по таекуондо, сочен за мутра, собственик на чалготека БИАД, а сега шеф на парламентарната комисия по комисия по културата и медиите. Всичко това в едно е Славчо Бинев, известен в обществото като Слави Бинев. Назначаването му на поредната длъжност в политиката разгоря невероятни дискусии относно това дали трябва да бъде начело на културата в държавата.

Името на Бинев през годините е било свързвано с различни истории. Сред най-култовата от тях е бой в БИАД през 2000 г. Тогава многократният шампион по таекуондо изяжда шамари не от кого да е, а от Главния - Жоро Илиев. Всичко започва, когато през октомври Бинев гони приятели на Илиев от БИАД, като приканва един от тях - Добрин Денев-Дробеца, да предаде на Главния, че е „персона нон грата" в заведенията му. Щом босът на ВИС научава за случилото се, отива лично в чалга заведението и се нахвърля с шамари върху архонта пред очите на охраната му. След час в заведението идват полицаи от столичното Първо РПУ. Бинев решава да заведе дело срещу Георги Илиев.
Десет дни след побоя Бинев отива на лекар, за да види какво е здравословното му състояние. Прави си енцефалограма, а пред съда твърди, че заради ударите му е шурнала кръв.

Реклама

Софийският районен съд отхвърля искането на Бинев да бъде конституиран като граждански ищец. Делото е върнато за преразглеждане от Върховния касационен съд. Впоследствие Георги Илиев е обществено порицан и осъден на 1000 лева глоба. По време на процеса Главния обяснява, че именно "голямата уста" на Бинев е довела до случилото се.

Немного известен факт е, че Бинев помага на Петко Димитров да започне бизнеса, с който се занимава и до момента - чалга заведения. Преди да стане шеф на „Найт Флайт“, Димитров е охрана на Бинев.

"На един мой рожден ден Слави Бинев ми каза: "Имам подарък за теб. От днес ти ще управляваш БИАД". Казах му, че нямам никаква представа как се управлява нощен клуб и че нямам опит. Отговори ми, че му трябва човек с различно мислене. Не след дълго разбрахме, че решението му е било правилно. От минус излязохме на плюс в пъти. Оказа се, че е имало заведение в заведението, двойно счетоводство", казва години по-късно Димитров.

Името на Бинев се появява в медиите още през 90-те години по интересен повод - гангстерската война между борци и каратисти. През ноември 1993 г. 50 души с 12 автомобила нахлуват в двора на спортния комплекс „Дескрим“ в София, собственост на Бинев, и след побой го отвличат. Сред обвиняемите при образуваното по случая следствено дело са гангстерите Димитър Джамов, Красимир Маринов (Големия Маргин), Димата Руснака и Пело Стоев.

По-късно различни издания пишат, че според документите от разследването повод за атаката е рекет на Слави Бинев и ортака му Борислав Цветков, шеф на пазарджишката гангстерска групировка ЦБР, срещу Иван Михайлов. Рекетираният е син на служителя в „Мултигруп“ Георги Михайлов. 25-годишният тогава Иван Михайлов взима заем от 12 000 лева от приятел на Слави Бинев и Борислав с обещанието да върне 14 бона след месец. Младежът не се издължава, затова през есента на 1993 г. представители на Бинев и Цветков обявяват на длъжника, че има да им дава 150 000 лева. Следват и обяснения какво ще му се случи, ако не се издължи. Това е и поводът за нахлуването на над 50 души при Бинев и зверското меле, което следва.

Реклама

На следващия ден сутринта из София тръгва новина, че войната в подземния свят е неизбежна, защото в хотел "Орбита" са се събрали около 300 бивши "борци", а в "Дескрим" и къпалнята "Мария Луиза" - около 200 "каратисти". Вътрешният министър Виктор Михайлов изважда на улицата полиция и барети.

След тези и подобни случки Бинев се опитва да изчисти името си, като не се забърква в скандали и изчезва от погледа на обществото. Завръща се с гръм и трясък в началото на 2007 година, когато е обявен за архонт в римската църква "Санта Мария Маджоре" от Старозагорския митрополит Галактион. Титлата се дава за заслуги към църквата и човечеството и в католическия свят съответства на херцог (конт), а в славянския - на княз. След това Светият синод отказва да признае архонтската титла на Бинев, защото в нашата църква няма тракара. Обиден, Бинев обвинява дирекция "Вероизповедания", че предизвиква скандала заради „лични амбиции и лични притеснения“.

Занимава се с политика от 2007 година като член на партия "Атака".


Запознава се с жена си на бой

С красивата си съпруга Слави Бинев се запознава по време на свободните двубои, които организира "полулегално". Това признава самият той по-късно.
"И дето се вика, любов от пръв поглед. Подробности не си спомням, минали са все пак повече от 17 години. Не знам при нея как е било, може би се влюби в мен от втори поглед", разказва за половинката си Бинев.
"Мария е изключително твърд човек, но ми е отстъпила лидерската позиция. Тя успява да изтърпи всички мои странности, а те не са малко. Нашата любов мина през много тестове. И тя, естествено, ги преодоляваше", казва още той.


Децата му се занимават със спорт

Бинев има пет деца - Мартина, Мирослава, Калоян, Елена и Виктория. Той има и внучка - Ния, с която го дари дъщеря му Мартина. Не само Бинев харесва спорта, но и цялото му семейство.

Мирослава и Елена се занимава с художествена гимнастика, като са печелили медали и титли от различни турнири у нас и в чужбина. Калоян се занимава с таекуондо, като сред завоеванията му са и златни медали. Отделно той, Елена и Мирослава се занимават и със ски и езда.

Реклама