Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4771008 www.bgdnes.bg

70-годишно вино лежи под София

Иво АНГЕЛОВ

Полина ТОДОРОВА

Уникално вино на 70 години се съхранява под земите на столицата. В единствения по рода си Дом на виното в София има изключително ценна колекция от вина и спиртни напитки.

Любопитното място съществува едва от 10-ина дни, но вече приковава вниманието с нестандартната си визия и предлага вълнуващо винено приключение за посетителите. Избата предлага богата колекция от над 150 вида вино и спиртни напитки, като са представени 17 от топпроизводителите в нашата страна. Всяка от напитките може да бъде дегустирана, докато в същото време енолог (експерт по виното) дава експертно мнение за еликсира на боговете.

Реклама

"Температура в избата целогодишно е 16-18 градуса - стойности, които са изключително благоприятни за съхранение на вино. Сред гордостите ни са 30-годишно бренди и 40-годишна ракия. Абсолютно всички изложени бутилки са с български алкохол, за да акцентираме върху добрата продукция, произвеждана по нашите земи", разказа пред "България Днес" Цвете Дръгина-Гавраилова, управител на Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки.

Домът на виното се помещава в цигарена фабрика на столичния бул. "Цар Борис III" 134, но сградата има дългогодишна история, свързана с алкохола. През далечната 1882 г. търговецът Трифонович прави бирена фабрика по проект на чешки архитект на мястото на стар турски чифлик. Фабриката се обзавежда с модерни парни машини, казани и резервоари за годишно производство от 15 000 хектолитра бира.

Впоследствие тази фабрика носи името "Павлово", кръстена от собственика на името на преждевременно починалия му син Павел. Същото име носи и трамвайната спирка в посока Витоша, където тогава е минавала линията на трамвай №6 от пл. "Св. Неделя" до Княжево ("Павлово" е днешното име и на квартала). След смъртта на Трифонович през 1890 г. законният му наследник се отказва от наследството и държавата започва да стопанисва фабриката.

През 1942 г. с кредит от Българска земеделска и кооперативна банка фабриката е реконструирана и превърната във винарска изба. След Втората световна война мястото функционира основно като цех за производство и бутилиране на високоалкохолни напитки и склад за вина на Държавно обединение "Винпром". През 1956 г., създаденият по-рано Институт по винарска промишленост е преместен в тази сграда. Оттогава насам избата се използва изцяло за винарски цели - съзряване, отлежаване и изследване на вина и спиртни напитки.

В резултат на изпарението на дестилата през дъгите на бъчвите се е появила уникална благородна плесен по стените и сводовете. Тя е характерна за всички изби, в които старее винен дестилат във френската област Коняк. По стените могат да бъдат видени още реклами на спиртни напитки от времето на социализма.

"Тази изба вече векове носи история, свързана с виното и спиртните напитки. Голяма част от бутилките са само за изложба и течността в тях не става за консумация. Бъчвите са изпразнени, а дъгите за тяхната изработка се използват за маси и столове. Барът пък е направен от бъчва, чийто обем е 100 тона. Целта ни е да изглеждаме като всяка една европейска изба", каза още Дръгина-Гавраилова. И допълни: "Доста не знаят как точно се извършва дегустация на вино. Практиката е след отпиване течността да се плюе. У нас това не се прави и хората гълтат. Дегустира се до 5 вида вино по 100 мл, но някои посетители искат по 8 и повече видове. Така обаче дегустацията се превръща в консумация и на някои им е трудно да изкачат стълбите обратно."

Реклама

Любопитен факт е, че в парка пред фабриката е имало бирария. В приятните летни дни тук са идвали на излет много софиянци, между които и незабравимите Пейо Яворов и Дора Габе. В наши дни Домът на виното може да се използва за културни мероприятия, коктейли на частни фирми и концерти (акустиката е от много високо ниво), а наскоро е било изпратено запитване за заснемането на филм.

"Най-големият ни проблем в момента е, че хората масово не знаят за съществуването на нашата изба. Все пак се намира в София, където има развит туристически живот и би било любопитно да посетят място, което съхранява толкова много история. Идеята ни не е просто да имаме музей, а място, където хората да разпускат и после да разкажат на приятелите си колко хубаво са прекарали", добави управителката на Дома на виното.
Избата работи от понеделник до петък (9 - 17 ч.), но може да отвори и през уикенда при предварителна заявка на тел. 02/818 49 50.

Снимки: Борислав ТРОШЕВ

Първият в света памид е открит в Тракия

Първото в света вино от сорта памид е открито в българските земи на Тракия. Това разказа управителката на Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки, като се позовава на стара легенда.

Памидът е изконно български сорт, който е популярен по родните географски ширини още от времето на траките. Той спада към т.нар. категория на трапезните вина.
Сред традиционните български сортове са още широка мелнишка лоза (отличава се с богатството си на екстракт) и шевка (вината са пивки и с обикновен вкус).

Реклама