Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4868203 www.bgdnes.bg

Недялко Момата: Убивам с куршум в главата

Нямам нито един оцелял, сам заравях труповете

Автор: Борислав РАДОСЛАВОВ       Снимки: Борислав ТРОШЕВ

"Винаги с един куршум ги убивам. Не повтарям. Досега нямам нито един оцелял. И не ги проверявам - натискам спусъка, обръщам се и продължавам. Колкото е по-голям, толкова по-лесно за мен, защото има повече площ за целене."

Реклама


С тази покъртителна изповед ни посреща смятаният за един от най-безскрупулните и хладнокръвни серийни убийци в историята на България. Считан е за най-жестокия, безмилостен и неукротим килър! Той е Недялко Димитров-Момата, а името му и до днес стряска почернените семейства на погубените от него.


Срещаме се с Момата в затвора в Стара Загора, където излежава доживотна присъда без право на замяна за 5 показни разстрела, разкрити от полицията и доказани в съда.


Килърът е дребен и слаб, но в отлично разположение на духа и усмихнат. Въпреки кървавите разстрели казва, че е щастлив и е намерил покой за душата си чрез медитация, езотерика и учението на Дънов.


"Вече 6 години и 7 месеца съм по затворите. Разбирам се с всички началници. Работил съм по пандизите като шофьор, в служебния стол, техник по поддръжката. Има ли възможност, работя винаги", започва разказа си убиецът от Кърджали.
И до днес Недялко е убеден, че незаконно е осъден да търка наровете до залеза на живота си. Откровено разказва, че е убивал с ясното съзнание, че наказанието по онова време е било до 15 години затвор, ако признае вина и делото мине по съкратената процедура.


"Пуснал съм жалба до Страсбург. 2 години и 7 месеца чакам вече. Целта ми е да бъда осъден колкото заслужавам според действащото законодателство. Сега съм на 49 години, влязох на 42. Предполагам, че за 13 години ще изляза. Има и предсрочно освобождаване, така че на около 60 може и да съм свободен", крои планове Момата.
Първото, което ще направи навън, е "да избяга като дявол от тамян", защото "в България няма условия да се живее".


"В чужбина ме е срам да кажа, че съм българин. Българите са изключително тъпи, прости и ограничени. Постоянно ги скубят, данъци, токове, води им слагат, малтретират ги. Просто нямаш шанс за оцеляване. Да не говорим за старите хора, които с мизерните си пенсии са подложени на геноцид. Един грък не можеш така да го мачкаш. Той ще се вдигне, ще направи нещо в своя защита. Мислех по-рано да ходя в Доминиканската република, но после реших да ида в Гърция", обмисля бъдещето си серийният убиец.

Реклама


Как и защо Момата попада в затвора без шанс да се измъкне? Килърът убива по поръчение на свои приятели и шефове, които отървава от врагове.


"Не съм от тези, дето съжаляват, че са го направили! Това си е карма, съдба. Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш. Господ ме води. Вършил съм работа на полиция и прокуратура. Много близки връзки имахме, но в един момент се скарахме и се дръпнаха от мен, иначе нямаше да съм тук", споделя Момата, без да казва кой случай е прекършил съвместната им работа.


Две от убийствата, които пращат Недялко доживот в зандана, са на бизнесмена Бейтула и жена му Неврие Махмуд от Димитровград.


"Доставях на Бейтула фалшиво евро от Варна. Бяха много качествени. Толкова бяха добри, че даже по погрешка обмених в банка във Варна 1000 евро и чак после се опомних, че са от нередовните. Давах му и пластики за дебитни карти, оръжие и т.н. Дължеше ми около 20 000 лв. Бейтула и отидох да си ги взема", разказва Момата.
Скарали се за парите. Бейтула посегнал да удари Недялко и ситуацията станала взривоопасна.


"Изкарах пистолета и айде един в главата. Жена му се опита да направи нещо. "Сус, мама ти де*ба, лягай там" - й викнах. Тя чу по тротоара да вървят хора и се опита да извика. Айде и на нея един куршум в главата. Оттам прибрах пистолета и си тръгнах", споделя Момата и допълва, че като ги гръмнал, бил много нервен и ядосан.

Във Варна килърът праща на оня свят още двама души. Манол Хаджиев-Индианеца и Златко Калайджиев "правили проблеми" на неговия приятел Стоян Петров. Месеци по-рано двамата прибрали 60 000 евро, за да отвлекат и убият бизнесмена Стоян Стоянов от Бургас.


Според Стоян Петров Индианеца се разприказвал пред няколко души за извършеното убийство и трябвало да бъде премахнат, сочат данни от разследването.
"Първия ден ударих единия, а на другия ден - другия. После ги скатах. И двамата ги застрелях с по един куршум в главата. Създаваха проблеми на моя човек Стоян и му свърших услуга. Не ми е давал пари", разказва съвсем спокойно Момата и разкрива, че е натопил поръчителя, защото не му пратил адвокат в ареста, когато го задържали.


"Нагласих го да го осъдят него като извършител. Върнаха го от Испания и му дадоха по 20 години и за двете убийства. Обадих му се по телефона, лично взет през наши хора. Казвам му да прати адвокат. "Боли ме ку*а за тебе", ми казва. "Ще изкопам и двамата", му казвам пък аз, а той отвръща: "Аз нямам нищо общо. Какво ме интересува, оправяй се". "Ще изгориш", му казах за последно.


Единственото единично убийство на Баньо Банев от Мусачево през 2008 г. се оказва първото в тефтера на Момата.


"Едно момиче се оплакваше от някакъв, дето я притеснявал. Тогава не се търсеше полиция, а хора като мен, които ще свършат работа. Казаха ми къде живее. Отивам вечерта в 22 ч. и тропам на вратата. Оня посегна към пистолета. Аз веднага извадих моя и стрелям в единия крак, после в другия. Той пада и посяга към една брадва, див селянин. Последният куршум беше в главата. Ако не беше закачал пистолета, нямаше да го застрелям", спомня си Момата.


Кървавата съдба на убиеца му била предсказана от турчин ходжа във Враца.
"Бях с мой приятел, на когото казаха, че скоро ще го убият. Убиха го в Узунджово - Пламен Горанов. Беше здраво момче, но чичо му го закла като куче с ножа при семеен скандал", разказва Момата, на когото му предвещали, че ще бъде арестуван и ще се мъчи.


"На 100% се сбъдна всичко. Само пропуснах да проверя какъв съм бил в предишните си животи и какви карми имам да плащам. Защото вътрешно знам и го усещам, че имам направена магия от близки хора да патя и да страдам", убеден е Недялко Димитров.


"Душевното ми щастие никой не може да ми отнеме. И да ме застрелят, и да ме убият, и да ме разчекнат с коне, вътрешно душата ми е доволна. Мога да кажа, че съм се докоснал до вътрешния мир и спокойствие със себе си и обкръжаващата среда", изповядва килърът.


Твърди, че пандизът с нищо не го е променил. "Защото не се работи с тебе, никой не се опитва да те промени. А и защо да се опитва - аз съм с доживотна присъда без право на замяна. С една дума съм отписан. Аз съм осъден да умра тук", споделя с хладнокръвна усмивка на финала Момата и се запътва обратно към последния си пристан - килията на Старозагорския затвор.

Разстрелва и политици

Недялко Момата е готов да разстреля всички, отговорни за разрухата в държавата и геноцида над българите.


"Бих станал изпълнител в една подобна групировка. Ще убивам наред тези, които заслужават - било то и политици. Не обичам да гледам отстрани. И да ме застрелят, проблемът е никакъв", споделя Момата.


И още: "С убийството го спасяваш и го отърваваш от затвора. Той ще се прероди после и ще бъде по-добре. Просто ще има защитен механизъм да не помни досегашния си живот. Ако знам, че ще помня стария си живот и ще се възродя после, да съм си сложил въжето 1000 пъти досега. Просто ме е страх, че ще забравя", казва килърът.

Реклама
Реклама
Реклама