Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4872724 www.bgdnes.bg

Касапинът Мерт отива на съд

Приключи разследването на кървавата баня в Джебел, при която 18-годишният наркоман Мерт Мехмед закла младата майка Джейлян и дъщеричката й Джейда. Предстои внасянето на обвинителен акт в съда срещу касапина. Той ще отговаря пред Темида за грабеж, придружен с убийство на повече от едно лице, едно от които малолетно, уточняват от Окръжната прокуратура в Кърджали.

Междувременно се разбра, че преди седмица Мерт е поискал от съда да измени мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека. Магистратите порязали мераците на касапина да излезе на свобода.
Докато търкаше наровете заради убийството на Джелян и Джейда, Мерт получи две условни присъди. Те му бяха дадените за кражби в Джебел.
Ученикът от местната гимназия по тютюн бе задържан веднага след убийството на 24-годишната майка и момиченцето й и остана зад решетките година и три месеца. Досега обвиненият за убийството касапин не бе искал промяна на мярката. Според жители на Джебел той не е правил постъпки арестът му да бъде заменен с по-лека мярка, защото се страхувал от вендета.


Убийството на младата майка и момиченцето й потресе Джебел преди година и три месеца. Те бяха открити насечени с брадва в дома си в Джебел. След клането в полицията на разпити са привикани десетки близки и познати на жертвите. Сред тях е и Мерт. При разпитите той направил пълни самопризнания.
Тийнейджърът разказал, че е влязъл през терасата в апартамента на първия етаж в нощта на 20 срещу 21 април 2014 г., за да краде пари. Младата жена обаче се събудила и започнала да вика. Мерт я ударил с брадвата и майката паднала върху спящото дете. То се събудило, след което Мерт му нанесъл първия удар с острието, който бил смъртоносен. Въпреки това ученикът ударил момиченцето повторно. След като обезвредил жената и детето, Мерт хвърлил върху телата им одеяло и преровил апартамента. Оттам отмъкнал около 300 лева и два мобилни телефона. С парите си купил чифт маратонки и джиесем.
След като съсякъл майката и дъщеричката, Мерт се прибрал в дома си и хвърлил окървавените дрехи за пране. Брадвата, с която е извършено жестокото двойно убийство, пъхнал зад гардероб. Там тя е открита от разследващите и изпратена за ДНК анализ.

Експертизите заковаха убиеца

Разследването на случая буксуваше заради забавени експертизи. Обвинителният акт срещу Мерт Мехмед стана възможен, след като излязоха заключенията от ДНК текст, който бе възложен от прокуратурата на Националния институт по криминалистика и криминология на МРВ. Задачата на специалистите бе да докажат или отхвърлят тезата, че кръвта върху брадвата е от жертвите. Според запознати резултатите били положителни и това заковавало Мерт като извършител на двойното убийство. Освен това обвинението разполагало с достатъчно доказателства и свидетелски показания за вината на тийнейджъра.

Ваня ТОДОРОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама