Реклама
https://www.bgdnes.bg/buba_mara_dnes/article/4879432 www.bgdnes.bg

Вдовицата на Луканов: Павел Найденов е луд!

"Въобще не ме занимавайте с този тотално изкукуригал човек Павел Найденов! Той не знае по принцип какво приказва, а сега вече явно няма и акъл. Нямам ни най-малко намерение да отделям от времето си да коментирам неговите словоизлияния", заяви пред "България Днес" Лилия Герасимова, съпруга на разстреляния пред 1996 г. Андрей Луканов. Повод за коментара на вдовицата бе разказът на бащата на убития през през 2003 г. бос на "Мултигруп" Илия Павлов - Павел Найденов. В интервю пред вестника той сподели за осъществила се среща между шефовете на руския "Газпром" и неговия син, на която е присъствал и Луканов. Именно на нея руснаците решили, че Илия Павлов е по-надежният човек за управлението на транзита на природния газ през България.

Според мнението на Герасимова думите на Найденов не били нищо друго освен абсолютни брътвежи: "Той приказва такива глупости и измишльотини, че дори и един професионален фантазьор не може да си ги съчини. Преиначава истината, а аз не искам да се забърквам в неговите глупотевини", заяви в заключение Герасимова.
Въпреки това бай Павел потвърди категорично, че подобна бизнес среща се е състояла. На нея, седнал до него, присъствал и разстреляният бивш министър-председател.
"Луканов дойде като най-обикновен човек, седна до мен и през цялото време мълча, като никой не му обръщаше внимание. Меко казано, шефовете на "Газпром" демонстрираха явна незаинтересованост към неговата личност. Нямам представа дали са знаели нещо или са виждали по-отдалече, че неговите позиции в държавата вече са разклатени. Видях това с очите си и то ми направи впечатление" - казва бащата на Илия Павлов.
По него време битуваше мнението, че именно Луканов е човекът, движещ руската енергийна политика в България. Според Найденов това далеч не е било така:
"Вярно, че Луканов имаше сериозно влияние и твърд характер, но покойният ми син бе този, който проучи всичко, подготви и финализира сделките с "Газпром". Илия дърпаше конците и го правеше в интерес на страната."

Реклама

По думите на бай Павел убийството на Луканов нямало нищо общо нито с тези договори, нито с руснаците, нито със сина му. Според него експремиерът не е представлявал никаква пречка, за да се посегне на живота му и да бъде заличен.
"Сделката си беше уговорена и направена отдавна, той чисто и просто беше нещо като почетен гост на мероприятието", сподели бащата на Илия Павлов. В заключение той заяви, че руснаците снели доверието си от Луканов, тъй като бил стар номенклатурчик и че като потомствен политик притежавал тази присъща липса на благоразположение към народа. "Той беше свикнал да бъде началник, а така не бива", заключи бай Павел.

Червените куфарчета убили Луканов

Убийството на Андрей Луканов било изцяло заради икономически, а не политически интереси, въпреки че двете сфери са тясно свързани, коментираха запознати със случая.
Според бащата на разстреляния шеф на "Мултигруп" експремиерът е бил заличен именно заради т.нар. червени куфарчета. След като раздал милиони на бързо проспериращите нови бизнесмени с тенденция да си ги върне, нещата се объркали. "Куфарчетата се върнаха, но празни. Най-вероятно тези, който нямаха или не искаха да се разделят с парите си, го убиха. Ние пари от Луканов не сме вземали", заяви Найденов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама