Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4879451 www.bgdnes.bg

Канибалът от Гърция ще лежи доживот

Извергът Станислав Бакърджиев, който транжира, свари и пробва от телцето на собствената си дъщеричка 3-годишната Ани, го грози доживотен затвор без право на замяна. Въпреки че той още не се е изправил пред съда и срещу него тече разследване, запознати със случая гръцки юристи коментираха пред "България Днес", че събраните срещу Станислав доказателства са абсолютно достатъчни да го уличат като извършител на нечуваното зверство.

Вече повече от четири месеца гръцките криминалисти издирват без резултат телцето на невръстната Ани. Освен откритите кървави петна в апартамента на ужасите на ул. "Михаил Вода" други следи от момиченцето няма. Според наказателните закони на южната ни съседка дори и да не бъдат открити тленните й останки, това няма да спъне доказването на обвинителната теза. Това е така, тъй като срещу касапина стоят непоколебимите и неопровержими показания на неговия приятел Назиф Ахмед. Именно той разкри пред света едно от най-зловещите престъпления на десетилетието.

 Назиф на два пъти разказва пред гръцки криминалисти потресаващи факти. Всяка негова дума наскоро бе потвърдена и от успешен тест с детектор на лъжата в България. Стана ясно, че в Гърция нямат подобна практика да проверяват нечии твърдения с полиграф, но тъй като случаят бил изключително заплетен, резултатите били прошнуровани в многотомното дело. Така на база на проверената многократно история на Ахмед прокуратурата е готова да предаде Станислав на съд.

Реклама

"Тук, при нас, вкарват престъпниците в зандана при наличието на минимални доказателства, а в този потресаващ случай освен свидетелски показания имаме и самопризнания", коментира пред вестника практикуващият в Гърция адвокат Севдалина Чернева-Цирона. Тя заяви, че въпреки оттеглянето на признанията, които е направил Станислав седмица след като бе задържан, магистратите задължително ще ги вземат предвид. За повечето от присъдите по наказателни дела самопризнанията, дори и оттеглени, винаги се включвали неформално в решението на съда. По думите на Цирона всеизвестната презумпция за невиновност в пределите на Гърция не важала: "Тук всеки е виновен до доказване на противното, а при Бакърджиев мисля, че няма шанс да се установи противното" - казва тя.
Според юриста фактът, че при първоначалния си разказ Станислав разкрива как е варил в продължение на два дни телцето на Ани и след това е изхвърлял раздробените й меса в кофите за боклук, и абсолютното съвпадение на историята с показанията на свидетеля Назиф заковават канибала категорично. 


Адвокат Цирона разказа, че при така нарисуваната картина до месец детеубиецът трябва да се изправи пред съда. "Властите ще направят всичко възможно в този срок да дадат старт на делото. Ако до една година убиецът не застане официално на подсъдимата скамейка, са длъжни да го пуснат на свобода."
Бруталното престъпление, което бе извършено на 9 април, вцепени от ужас и страх както Гърция, така и целия Балкански полуостров. Първоначално невръстната Ани бе обявена от родителите си за изчезнала, като бащата канибал и майката на момиченцето Димитрина бяха съчинили история как несъществуваща семейна приятелка отмъкнала детето и се покрила. Впоследствие след съдействието на Назиф Ахмед, на който Станислав разказал как накълцал детенцето си и след подслушване на телефоните на извратените родители, истината излезе на бял свят.

Касапинът е вменяем

Гръцки психиатри изготвили съдебнопсихиатрична експертиза, която доказвала, че към момента на извършване на престъплението Станислав бил абсолютно вменяем. Според експертите той е бил с пълния си разсъдък, като за това свидетелствали изпипаният план и стратегия, по които е действал по време на зверството, както и след това. Той бил определен като абсолютно хладнокръвен и брутален. Така мераците на защитниците на изверга да го изкарат ненормален и той да отърве зандана остават разбити.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама