Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4880184 www.bgdnes.bg

Дядо Добри на 101 години

България ликува! Дядо Добри стана на 101 години!
Днес светецът от Байлово прибави поредна година, отдадена на святата мисия да проси и дарява пари за ремонт и изграждане на църкви и манастири в цяла България! Благочестивият столетник помага и на много училища, читалища, незрящи и бедни хора.


Дядо Добри посрещна рождения си ден там, където го отвеждат мисията и Божият промисъл - в храм-паметника "Св. Александър Невски", видя "България Днес". Той е най-големият дарител на светата обител официално с над 35 000 лв., като сумата почти сигурно наближава поне 100 000 лв., убедени са миряни и църковни служители.

Реклама


Столетникът смирено седеше на своето столче в преддверието на храма, стискайки пластмасова чашка. Почти нямаше християнин, който да отмине светия мъж и да не остави стотинки или повече пари в чашката.
"Всички го обичат и му се възхищават. Той е пазителят на българския дух и българщината. Да ни е жив и здрав още дълги години", споделиха пред вестника миряни и духовници.


Най-вероятно днес дядо Добри няма да се появи през целия ден в родната си къщичка в двора на църквата в Байлово. По традиция за него рожденият ден е съвсем обикновен делник, отдаден на смирението и волята да събира и дарява пари.
"За него това е съвсем обикновен ден, но тъй като много хора го притесняват, той всеки път тръгва някъде, бяга само да не е вкъщи. Може да е в някой манастир или при близък и се връща на следващия ден. Така ще е и днес", разказаха пред вестника негови съседи и приятели от селото.


Кметът на селото Бойко Неделчев ще поздрави в първия удобен момент дядо Добри. Засега никой не предвижда подаръци, тъй като той не ги обичал.
До края на годината се очаква филмът "Тихият ангел" за житието на дядо Добри да види бял свят. Той ще се бори за "Оскар" и "Златната палма" в Кан, сподели пред вестника режисьорът на дългоочакваната лента Неди Джон Крос.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама