Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4881434 www.bgdnes.bg

Бащата на убитата Вероника: Аз съм вече мъртвец!

Онзи унищожи детенцето ми няколко часа преди рождения ми ден. От онзи момент аз вече съм мъртвец. Това сподели пред "България Днес", едва сдържащ напиращите сълзи, бащата на студентката Вероника Здравкова, която бе убита във Велико Търново от рецидивиста Илиян Здравков на 28 февруари.

"Преди това имах големи цели. Исках момичетата ми да се устроят, да имат семейства. Сега вече за какво да живея, само за да направя всичко възможно убиецът да лежи максимално. Но това няма да стане, даже адвокатът му каза, че ще се признае за виновен. Ако все постигнем нещо, нека да бъде, за да не се измъкват онези, които занапред ще искат да унищожават децата и техните родители", добави Трайчо Трайков.
Мъжът има още една дъщеря, а след смъртта на Вероника му се роди и внуче. Казва, че тъгата е много по-голяма от радостта. 


Много хора ми казват, че трябва да живея заради другото си дете, заради внучето. Но как да разделя дъщерите си - едната над земята, другата под земята. Ето в природата всички неща са по две. Гугутките летят по две, пеперудите. Ръцете ни са две, краката... Всичко е направено така, за да си помагат. И дъщерите ми бяха две, но онзи уби не само Вероника и мен, а и цялото ми семейство", продължава почерненият баща.

Реклама

И казва: "Мисля непрекъснато за нея. Нямам покой. Само когато заспя, забравям за случилото се, защото не мога да я сънувам. Щом отворя очи, отново знам, че детето ми го няма." Междувременно прокуратурата вече внесе обвинителния акт срещу убиеца Илиян Здравков. Прокурорът Цани Попов ще иска от съда доживотен затвор, но оръжието на престъплението така и не бе открито и делото започва без него като основно доказателство и само по признанията на извършителя. Най-вероятното процесът ще започне през есента - след съдебната ваканция.
Още преди да бъде внесен обвинителният акт, циганското гето около лобното място на момичето започна да расте отново. Около гарата във Велико Търново, където намери смъртта си Вероника, се появиха коптори, а според живеещите в близост там прииждат все още и още роми. След убийството на 23-годишната студентка полицията разчисти бараките, но всичко явно е било само временно. След подадени сигнали от полицията и общината обещали да направят проверки на настанилите се роми.
Докато се чака началото на делото, във Фейсбук групите в памет на студентката тръгнаха призиви да се открият съучастниците на Илиян Здравков. Сега става въпрос не за съизвършители на кървавото деяние, а да се открият и да се публикуват имената на онези магистрати, заради които рецидивистът е бил на свобода, въпреки че по време на убийството е трябвало да бъде зад решетките.
"Те също имат заслуга за нелепата смърт и заслужават наказание... Наказание ако не получат от жалката ни държава, то поне от Господ", пишат администраторите в една от групите за Вероника.

3000 искат законови промени

Искане за законови промени, под което са се подписали близо 3000 човека, са внесени в Народното събрание, научи "България Днес". С петицията гражданите искат рецидивистите и извършителите на тежки престъпления да не бъдат съдени по кратката процедура и така да не се стига до редуциране на присъдата им с 1/3. Един от инициаторите на подписката е бил бившият шеф на Вероника, управителят на мебели "Явор" Благо Солов.

 Бащата на убитото момиче разказа, че Солов се разпоредил в клоновете на мебелната къща да бъдат поставени бланки, в които всеки желаещ да подкрепи исканията.
"Не ме интересува дали е циганин или българин. Интересува ме защо нашата държава, нашият парламент, нашите народни представители са направили така, че законът му позволява да се размине с най-тежкото наказание! Сега всеки треторазреден адвокат ще го посъветва да си признае и да съдейства на правосъдието и наказанието ще бъде намалено с 1/3. Ще го вкарат в затвора, откъдето за добро поведение ще бъде пуснат предсрочно след 10 години", написа и във Фейсбук бизнесменът.

Иван Залев

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама