Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4883316 www.bgdnes.bg

Поръчваш кафе, получаваш дрога

Бензин, кафе, скъпи маркови дрехи и обмяна на долари били широката база от дейности и продукти, с които търгувала бандата на сочените като наркобосове Виктор Боцев-Джуката и брат му Габриел Жабата. Според разследващите обаче те са се докосвали до гориво единствено за да заредят личните си автомобили, а досегът им до ободрителната течност се свеждал до сутрешната й консумация.

От разсекретените данни от използваните СРС-та срещу групата стана ясно, че това всъщност са кодовите наименования на видовете дрога, с които бил залят наркопазарът в столицата. Когато се споменавало бензин или нафта, значи ставало дума за поръчка амфетамини. Кафето, отговаряло на хероин, скъпите дрехи били кокаин, а американската валута - марихуана.
Късно вечер или най-рано на сутринта телефонът на Виктор Боцев прозвънявал и всички 12 членове на бандата правели своите текущи дневни заявки. След това по специални, предварително проучени трасета в София дрогата се пращала до т.нар. "пости". Те представлявали пръснати из целия град наркопунктове, откъдето заинтересуваните от подобен тип стока можели да си закупят на драго сърце каквото им душа иска.
Стройната мрежа се управлявала първоначално от по-големия брат - Виктор, а малко по-късно в доходоносния бизнес влязъл и пуснатият от ареста през 2010 г. Габриел. Джуката дърпал конците от разстояние и посредством телефон, като никога не се доближавал на повече от километър до въпросните пости. Всяка една от тях от своя страна се управлявала от неговите лейтенанти, които чинно наблюдавали своите "златни мини".
Според спецченгетата, които подслушвали телефоните на членовете на бандата, самият брат на боса контролирал пласмента на хероин и амфети в района на моста на бул. "Сливница" и бул. "Христо Ботев" до църквата "Св. Николай". Подопечни на Жабата били двама цигани, които "шъткали" наркотиците. Друг подсъдим пък, Милен Василев, държал стара изоставена къща на ул. "Пиротска". Именно тази поста била една от най-доходоносните, тъй като стратегически била разположена до Националния център по наркомании. Георги Пумпала зареждал кв. "Надежда" и „Зона-Б5“, Емил Иванов-Телето и Красимир Кръстев - "Обеля", Кирил Томов и Иван Кръстев контролирали останалите пунктове, като зорко наблюдавали наркоманите, които продавали за тях. Отчетът се извършвал след края на работния ден по телефона, като печалбата се трансферирала на специална банкова сметка. Проследяването и подслушването на телефоните обаче било доста трудна задача, тъй като по заповед на Виктор Боцев използваните СИМ карти били периодично сменяни. Това навело криминалистите, че бандата била предупредена, че е разработвана. Всичките 12 обвиняеми обаче начело с Габриел Боцев, който бе пуснат от ареста през април заради здравословни проблеми, категорично отричат да са се занимавали с наркотици.
"Този петгодишен фарс най-накрая няма ли да приключва, че ми писна да се разкарвам от град в град, без дори да имат нищожни доказателства срещу когото и да е от нас", коментира гневно Димитър Петков, който също е сочен като дясна ръка на Джуката. Според адвокатите им пък цялото производство е една фантазия, измишльотина, която дори не била доизкусурена докрай.
Соченият за главатар на бандата Виктор Боцев продължава да е в неизвестност, като запознати коментират, че той се укрива в съседна Сърбия.

Христо ГЕНАДИЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама