Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/4884643 www.bgdnes.bg

Тийнейджърка с тяло на старица

Най-старата жена в света - Ана Рошел Пондер, навърши 144 г. в тържествена обстановка и сред десетки близки и роднини.
Дамата от Филипините неофициално е най-дъртият човек на планетата, защото по документи едва тези дни е навършила пълнолетие. В паспорта на Ана пише, че е на 18 г. Всъщност тя страда от рядко генетично заболяване, наречено прогерия, което състарява тялото й 10 пъти по-бързо от нормалното. Затова според лекарите, органите, кожата и косата на Ана са като на човек на век и половина, въпреки че по душа е тийнейджър.


На голямото парти в столицата Манила болното момиче сменя три бални рокли, ушити по поръчка специално за повода. Единственото желание на младата старица е да се срещне с идола си Сара Джеронимо. Певицата приема поканата и дори си прави селфи с Ана.


Още на 5-годишна възраст Пондер започва да оплешивява и да се сбръчква. "Няколко години след като се разбра за болестта, баща ми ни напусна. Мразех го", разказва разочарованото момиче. След като разбрал за синдрома на Ана, баща й я нарекъл "проклятие", напивал се и я пребивал. Семейството се разпада след няколко години мъчения. Ана остава с майка си и двете се борят с трудностите на болестта.
Прогерията е позната още като синдрома на Хътчинсън-Гилфорд. Заболяването се изразява в преждевременно остаряване на тялото. В повечето случаи болните не доживяват и 14 г. Затова филипинката се счита за щастливка и празнува като за последно.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама