Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4885528 www.bgdnes.bg

Ченгетата биячи на съд

Софийската районна прокуратура (СРП) е на крачка от предаването на съд на бруталните ченгета биячи, смлели от бой младежите Веселина Китова и Александър Грошанов. Разследването по образуваното срещу четиримата униформени дело за полицейско насилие, за което се разбра от клип, излъчен по "Господари на ефира", тече с пълна пара. Очаква се до месец ченгетата да седнат на подсъдимата скамейка.
В момента екип от вещи лица извършва видеотехническа експертиза, която да каже тежката си дума и да установи дали записът е автентичен и достоверен, потвърдиха от СРП. Скандалът с полицейското своеволие, приело формата на недопустимо насилие, се възпламени именно от случайно заснет в края на декември м.г. клип. Бурната вълна от социално брожение се надигна, след като любителското видео, заснето от тераса на кооперация на ул. "13 март", получи публичност след излъчването му от "Господари на ефира". От скандалните кадри ясно се вижда как патрулка спира до млада двойка и след кратък спор ченгетата започват да бият зверски момичето, да блъскат главата й в паркиран автомобил, а след това го повалят на земята, затягат до кокал белезниците и продължават с крошетата. Най-накрая го вкарват със сила в патрулната кола с контролен шут за изпроводяк.
От показанията на битите младежи, дадени по-късно, ще стане ясно, че терорът далеч не е приключил, а тепърва е предстояло да отнесат по "някой друг" респектиращ шамар. От учудващо мълниеносно предприетите действия от страна на властите стана ясно, че разследването е към своя край, и то със задоволителни резултати.
Сержантите от Първо районно управление в столицата Василен Иванов, Борислав Кютински, Ник Николаев и Димитър Тръпчев са моментално отстранени от работа. Образувано е наказателно дело срещу тях за причиняване на леки телесни повреди, паралелно със задължителното дисциплинарно производство. За по-малко от седмица са снети показания на неволния "оператор", уловил и запечатал потресаващите кадри, както и жена от същата кооперация, която е подала сигнал до полицията, че посред нощ двама младежи се карали на улицата.
От близки до разследването източници стана ясно, че тя дала абсолютно единично описание на грозната картина от видеоматериала. Пострадалата двойка Александър и Веси също разказали на разследващите всичко в пълни подробности. От прокуратурата заявиха, че събраните до момента доказателства са достатъчни да се повдигне обвинение на биячите с пагони.
Въпреки че първоначалният двумесечен срок, в който трябва да приключи разследването, може да се удължи, това нямало да се случи, тъй като по всичко личи, че истината е заключена в клипа. Наяве блеснаха и хитрите полицейски номера, които се прилагат в подобни ситуации. В деня, когато били задържани Сашо и Веси, полицаите веднага са започнали бързо производство за хулиганство срещу пребитите младежи, като не били докладвани никакви данни за упражнената сила при задържането им. Наглите ченгета докладвали на прокуратурата, че двойката се съпротивлявала при арест, обиждала и буйствала. Магистратът обаче прекратил делото срещу задържаните заради липса на престъпление.
При разпитите на жертвите в хода на разследването те заявили, че не са подали жалба срещу престъпните своеволия, тъй като не вярвали, че нещо ще излезе и се страхували от нова саморазправа. Въпреки че младежите се надяват вече биячите им да си получат заслуженото, все още живеят със страх и всеки път, когато видят патрулка, се плашат, споделиха техни близки.

 Полицейските безчинства продължават

Неда Митева от Симеоновград лежи обездвижена в ортопедията със счупен крак и посинени ръце, след като ченгета от града я смлели от бой в полицейския участък. Според нейните обяснения тя била извикана в полицията. Два месеца се грижила за възрастен мъж, който починал, но преди това й дал 3000 лева, които след смъртта му били потърсени от децата му. Полицаите я обвинили, че ги е откраднала. Заради набеждаването в кражба жената твърди, че униформените са я пребили. Жената е оперирана, а властите са започнали разследване по случая.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама