Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4887230 www.bgdnes.bg

Шефът на "Научни изследвания" носел имплант срещу пиячката Николай Христов бил тежък алкохолик Веселин Методиев: Не сме се виждали от миналия век

Надя Панкова

Задържаният за убийството на най-добрия си приятел бивш депутат в три мандата Николай Христов отдавна е скъсал връзката със старите си колеги в политиката. Това разказа пред "България Днес" бившият му съпартиец и депутат Веселин Методиев.
За трагедията, станала в дома на Христов в "Лозенец", се разбра едва след като бившият депутат и шеф на фонд "Научни изследвания" спрял да ходи на работа. От фонда за малко да започнат издирването на шефа си, след което от МВР внезапно съобщиха, че той е арестуван, тъй като прострелял най-добрия си приятел Красимир Илиев по време на запой. Двамата с Илиев седнали на разпивка на 14 юли, като с тях имало и жена. Христов и Илиев били приятели от над 30 години, редовно се виждали и си помагали, като ексдепутатът дори дал пари назаем на приятеля си, за да си плати квартирата. Все още не е ясно как се е стигнало до злощастната трагедия, но в същия ден, около 18,40 ч., Христов подава сигнал, че приятелят му е прострелян в главата. На място пристигат полицаи, които заварват бившия депутат от Демократическата партия пиян, а приятеля му проснат мъртъв на земята.
Първоначално Христов твърди, че Илиев сам се е прострелял, но експертизата доказва, че това е невъзможно. "Аз пия само с него, с никой друг", промълвил на разпита разкаяният Христов. Той дори помолил да бъде освободен, за да подпише разплащането на 5 млн. лева за нуждите на учените. Това обаче му е отказано и той остава в ареста.
"Жалко, наистина голяма трагедия, какво да кажа. Да ви кажа какъв беше преди 20 години? Това не е важно сега. С него отдавна не сме се виждали, пътищата ни се разделиха. Буквално не съм го виждал или разговарял с него от миналия век. Това, че аз съм историк, а той философ, не означава, че си говорим", коментира пред "България Днес" бившият колега на Христов Веселин Методиев. Депутатът поясни, че шефът на "Научни изследвания" отдавна не поддържа връзка с него. Нито пък той го търсил.
Оказва се, че Христов, който бе депутат в 36-ото, 37-ото и 38-ото Народно събрание, отдавна се е изолирал от колегите си в политиката. Дори лидерът на Демократическата партия Александър Праматарски, чийто заместник е Христов, не коментира случилото се с него. За отцепване от старите си приятели в дясното от страна на Христов потвърди и старият му другар Ивайло Петров - експерт в образованието. "Носеше имплант срещу алкохол, имаше сериозен проблем с това. След 2001 г. пътищата ни се разделиха. Аз си работех в университета като преподавател, след като скъсах с политиката. Имал съм късмет да не се напивам с него. Не е бил агресивен, но е пиел доста. Излизал е с политици, пиели са", разказва още Петров.
Христов е от старите десни в политиката, но след края на мандата на Иван Костов внезапно изчезва от сцената. Преди това Христов е бил зам.-председател на СДС - Враца, политически секретар на Радикалдемократическата партия и член на Централното бюро на Демократическата партия. Мътна е ситуацията около назначението му като шеф на фонда, с подписа на министър Анелия Клисарова в кабинета "Орешарски". Според запознати Христов е "сложен" там с препоръката на премиера Пламен Орешарски, с когото се знаели по "седесарска линия".
За работата на Христов във фонда обаче има два полюса в депутатските мнения. След като образователният министър Тодор Танев прати доклад за злоупотреби с пари на фонда до прокуратурата, Христов се заел да обжалва. "Виждал съм го веднъж този човек, когато се запознах с него. На всички колеги и на мен ни направи добро впечатление. Държа се много колегиално, коректно", разказа невярващ зам.-шефът на просветната комисия Милен Михов. От друга страна, той пръв обяви, че Христов е "пипал" парите на фонда. В момента парламентът очаква Танев да освободи шефа на фонда, тъй като това е записано в правилника на институцията, и да назначи временен заместник, докато се избере нов началник. В противен случай парите на учените ще останат блокирани, коментират депутати.

Убитият е баща
на три деца

Красимир Илиев, който бе убит от най-добрия си приятел Николай Христов, оставя три сирачета. Илиев, по прякор Професора, е прострелян с оръжието на приятеля си смъртоносно в дясното око. Това стана ясно след експертиза на тялото на застреляния мъж. Двамата с убиеца му се познавали от над 30 години, признава с разкаяние пък Христов. Заради еднаквото количество барут по ръцете и на убиеца, и на жертвата, сред хипотезите е и че убийството е станало случайно, докато двамата приятели по чашка са разглеждали оръжието.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама