Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4887422 www.bgdnes.bg

Ембака духнал по канал на Доктора

Ембака е духнал от страната по стар канал за контрабандни цигари. Това предполагат криминалисти от Пиринския край, след като цял месец търсенето му не се увенчава с успех. Ченгетата вече са сигурни, че Емил Чачев е напуснал страната дни след убийството на магистрала "Люлин". Според източник, близък до разследването, Ембака е имал отлични познанства сред контрабандистите на цигари, някои от които действащи, с известни прекъсвания от дълго време.

Първо, след като гръмна бившия военен от Френския легион Николай Чивиев, за Ембака изтече информация, че вероятно е преминал в Гърция. Предположенията бяха базирани на факта, че той бил забелязан край пограничното село Голешево. Полицията дори претараши къщи там, но акцията не се увенча с успех. Смяташе се, че убиецът ще избяга в южната ни съседка през зелена граница, тъй като отлично познава пътеките през браздата. Освен това в района имал изключително доверени приятели, които ще го скрият като ятаци и в удобен момент ще му помогнат да напусне страната.
Преди дни бе тиражирана информация, според която Ембака е изчезнал в югозападна посока. Още в миналото той използвал свой братовчед митничар на ГКПП Златарево, за да се изнесе безпроблемно към Македония. Това станало през 2008 г., когато бил заподозрян за убийство на мъж от Сандански. Когато след няколко месеца съмненията паднали, Ембака се върнал тихомълком у нас.

Реклама

Според по-нова информация наистина най-вероятно Ембака е духнал към Македония, но с помощта на хора, замесени в контрабанда на папироси, с които бил в отношения още от времето, когато и той се забърка в схеми с безбандеролни цигари. Каналджиите са част от трасе, някога тръгвало от Близкия изток, минаващо през нашата страна и продължаващо на Запад. Това била посоката преди десетина години, когато го използвал вече мъртвият Иван Тодоров-Доктора.

 За мащабите му говори фактът, че по онова време експерти от службите изчисляват, че всеки стек цигари носел чиста печалба от 4 британски паунда. Годишно по каналите на Доктора са минавали стоки за 4 до 6 млрд. паунда, а основният бил именно този, по който духнал Ембака.
По този канал цигарите тръгвали от Кипър и минавали през България за Македония, Косово, Румъния, Русия или Великобритания. В почти всички случаи стоката минавала транзитно през нашата страна и тук Доктора единствено учредявал банкова гаранция. След убийството на легендарния контрабандист преди 9 години движението по трасето замира, но за кратко. По-късно е поето от нови играчи, а част от мастербоксите с папироси потичат наобратно - от Западните Балкани към България.

Според източника ни Ембака е минал в Македония, но по-вероятно това е била само транзитна дестинация и е намерил убежище в Албания или Косово.
Проверка в страницата на Интерпол показа, че името на Емил Чачев все още не е сред издирваните с червена бюлетина. Не е ясно и как ще бъде обявен той, тъй като се подвизава с различни имена. В момента Ембака се казва Емил Димитров Първанов и като такъв на 6 април тази година се е регистрирал като земеделски производител в санданското село Лешница. Предишното име на нападателя е Емил Димитров Чачев. Родителите му Димитър и Стоянка гордо носят фамилията, но Ембака се отказал от нея и се регистрирал с името на жена си.


Афера с папироси

Последният сблъсък на Ембака с ченгета бе именно покрай далавера с цигари преди две години. Тогава мафиотът и двама от бригадата му опитаха да оберат полицейското управление в Сандански. Целта им била да отмъкнат 250 мастербокса цигари, които няколко дни по-рано били конфискувани при акция и оставени за съхранение в гаражните клетки на районното.
Крадците не са се уплашили нито от охранителните камери, нито от нощните пазачи и дежурните ченгета. През нощта те атакували обекта. За щастие дежурен ги забелязал и вдигнал под тревога колегите си. Ченгетата блокирали района и заловили Ембака, но съучастниците му успели да избягат.

Иван Залев

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама