Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4891956 www.bgdnes.bg

Гневни родители запалиха склад

Гневни родители са най-вероятните подпалвачи на пункт за вторични суровини в столичния квартал "Борово". Те били ядосани от факта, че около склада се събират клошари и цигани, които се напивали и вдигали шум.
Сигналът за стихията е подаден вчера около 3.30 часа. Живеещи близо до кръстовището на улиците "Лелинска чука" и "Пчела" били събудени от взрив и излезли да видят какво се случва, като първоначално помислили, че е гръмнала газова уредба на кола. Забелязали пламъците от склада и веднага се обадили на тел. 112.
На мястото веднага пристигнали коли на пожарната, които четири часа се борили с огъня. Няколко газови бутилки се наложило постоянно да бъдат обливани с вода, тъй като имало реална опасност да избухнат от горещината. Едва по светло огнищата били окончателно загасени.


Шефът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов заяви, че категорично се касае за умишлен палеж. Огнеборците обаче отрекоха първоначалната информация, че пламъците тръгнали след ужасяващ взрив, който бил чут не само в "Борово", но и в "Красно село". Оказа се, че даже живеещите в разположения в непосредствена близост до пункта за вторични суровини пазар са чули само пукот, най-вероятно предизвикан от срутването на част от постройката.
Хора от района разказаха пред "България Днес", че е много вероятно някои от живеещите тук да са драснали клечката на склада. Заради добрите изкупни цени, които предлагал, в него вторични суровини предавали клошари и цигани, ровещи по кофите. С получените пари обаче си взимали бутилки алкохол и сядали в околните градинки да пият. Понякога пирували по цели нощи, въпреки че гневни родители многократно подавали сигнали за силния шум, тъй като децата им не можели да спят. Няколко дори се заканвали, че ще запалят склада.
Въпреки че палежът от гневни живеещи в района остава като основна версия, ченгетата разследват и друг сценарий. Според тях не е изключено клечката да е драсната от конкуренти.

Стихия унищожи и къща

Само за две седмици пожарът в пункта за вторични суровини е втората огнена стихия, която буди жителите на района. На 12 юли вечерта пламъци унищожиха изоставена къща на улица "Природа" в "Борово".
Тогава високите пламъци се виждаха от съседния квартал „Бъкстон". Според живеещи наоколо огънят тръгнал по невнимание от самонастанилото се в сградата семейство вечно пияни роми. Пламъците стигаха до покрива и терасите на съседните кооперации. Пожарникарите все още ги потушават.
Месеци преди това кварталът беше тормозен от пиянските скандали и въпреки многото жалби общината и полицията не успяха да изгонят циганите от там.

Иван ЗАЛЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама