Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4891973 www.bgdnes.bg

Сестрата на лежащ в щатски затвор българин: Брат ми призна вина, за да излезе жив

Българинът Ваньо Минков се призна за виновен по основното обвинение, за което бе екстрадиран в САЩ. Случаят му нашумя като казус "Гергана Червенкова 2", след като, без да бъде разследван у нас той бе пратен да бъде съден зад океана.
Минков ще отговаря за подаване на фалшиви данъчни декларации. Решението на съдия Хосе Линарес от федералния съд в Нюарк се чака на 13 октомври, съобщи Федералното бюро за разследване. Максимумът, който може да получи Ваньо Минков, е до 10 години затвор и глоба до четвърт милион долара.
Според първоначалните данни на ФБР нашенецът бе обвинен, че е нанесъл щети за близо 56 милиона долара и се облагодетелствал незаконно от кражбата на лични данни на физически лица от кредитни и дебитни карти. 30 години затвор бе максималното наказание само за първото от общо четирите обвинения срещу Минков - заговор за извършване на измама.
Минков лежа две години в щатски затвор, без да бъде съден, като през това време категорично отказваше да признае вината си. Впоследствие осъзнал, че това е единственият му шанс.
"Трябва да излезе от това място и единствения начин да си тръгне, преди да е минало безкрайно дълго време, е този. За да се съди, ще му трябват много пари, а срещу него ще има свидетели федерални агенти. Думите на федерален агент обаче се считат за доказателство, тоест не се подлагат на съмнение", обяснява Анна Миткова, сестрата на Ваньо Минков.
"И аз, и майка ми се надяваме да се върне жив и здрав, защото дотук вече минаха 2 години и половина без присъда. Сега ще чакаме и ще се надяваме адвокатът му да се пребори за по-ниска присъда", казва още сестрата на варненеца.
Младата жена продължава да води борба срещу незаконните според нея екстрадиции, с които български граждани може да бъдат пращани зад океана да бъдат съдени.
"Ваньо трябваше да бъде съден в България. И трябваше тук да се разгледат доказателствата срещу него... Така наречените доказателства", продължава Миткова и добавя:
"Това, че в българския съд, при разглеждането на екстрадицията казаха, че няма криминално минало и затова няма да го разследват, не попречи впоследствие на ДАНС да ми направят данъчна проверка и после ревизия."
Сагата на Ваньо Минков с американското правосъдие започва, когато агенти под прикритие отвъд океана попадат в интернет на лице с псевдоним Цар, което продавало голямо количество открадната информация за кредитни и дебитни карти. Цар комуникирал с потенциалните си купувачи, използвайки няколко псевдонима. Първоначално следователите не успели да установят с точност кой се крие зад този величествен прякор.
Те обаче засекли няколко IP адреса, които са били използвани за достъп до неговите ICQ акаунти. Тези електронни адреси са регистрирани в български компании, доставчици на интернет. Всъщност уликите срещу българина са единствено, че единият от проследените адреси, с които е работил Цар, съвпадал с този, регистриран на името на Ваньо Минков. Нашенецът се защити, че логването към неговия адрес може да стане съвсем спокойно от 200 до 500 метра, тъй като използва в дома си безжичен рутер.

Иван ЗАЛЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама