Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4892406 www.bgdnes.bg

"Билд": "Златна" грешка на Путин струваше на Русия 15 милиарда долара

За да се освободи от доларовата си зависимост, през последните години Русия купуваше активно злато, пише „Билд”. Но това се оказа и „златна” грешка на Владимир Путин, след като цената на благородния метал се понижи значително. В резултат от покупките, загубите на държавата се изчисляват на 15 милиарда долара.

В същото време, утроявайки златните си запаси, Русия се оказа в тежка ситуация поради изчерпването на доларовите си авоари. Това може да се окаже фатално за руската икономика и социална политика.

Реклама

От 2007 година досега Москва е утроила златните си запаси и вместо 400 тона тогава вече разполага с 1275 тона от жълтия метал. Само през юни бяха закупени нови 24.2 тона.

В последно време обаче цената на златото стремително пада по световните борси и само от началото на 2014 година досега то е загубило 20% от предишната си стойност. Една тройунция вече струва 1100 долара, най-ниското равнище от 2010 година досега. Прогнозите са цената да слезе дори под 1000 долара.

Проста сметка показва, че 1275 тона злато в Русия сега могат да донесат същите долари, както 836 тона, които руската хазна притежаваше през 2011 година. Или общо загубата е в размер на около 15 милиарда долара.

Владимир Путин е в трудно положение, защото ако реши да продава злато, за да увеличи доларовите си запаси, може да провокира ново поевтиняване и така да увеличи загубата си.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама