Реклама
https://www.bgdnes.bg/buba_mara_dnes/article/4893162 www.bgdnes.bg

Стояна танцува със счупена ръка

Актрисата Стоянка Мутафова изигра една най-трудните си роли в живота. Г-жа "Стихийно бедствие" излезе на сцената на театър "Възраждане" с гипсирана ръка.
Единствено "България ДНЕС" разговаря с Мутафова дни след като счупи ръката си и минути преди да се покаже пред публиката. Стояна получи травмата, след като се подхлъзна и падна тежко на вилата си в столичния квартал Драгалевци. Лекарите я гипсираха по спешност, а самата Мутафова отказа да я оперират в последния момент. "Казаха ми, че има риск да получа деменция заради упойката. Като чух това, веднага се отказах. Аха да ме упоят, но казах "не". Не искам да забравям", споделя актрисата. Въпреки контузията Мутафова се връща на сцената почти веднага.
За да не изглежда странно героинята й в постановката 'Капан за мишки", Мутафова я променя броени минути преди да се появи. Съвсем сама решава да импровизира на място. В класическото криминале на Агата Кристи на режисьорката Бина Харалампиева тя влиза в образа на капризна стара дама. Зимна буря я принуждава да отиде в крайградски пансион. "Трябва да измисля нещо. Иначе героинята ми ще изглежда, че нещо не е добре. Къде е тръгнала така в тоя сняг със счупена ръка извън града", вайка се актрисата.
Така в гримьорната Мутафова съчинява нови реплики. "Пострадах и дойдох да си почина в този пансион, някой да се грижи за мен." С тези думи започна Мутафова и още няколко пъти подчерта за инцидента. "Преди време играх пак със счупена ръка в "Лейди Джули", но там героинята ми е луда и лесно се получи ролята, сега е по-сложно", размишлява тя. Стояна имаше истинско препятствие пред себе си. В една от сцените трябва да се качи на по-висок парапет. Мутафова видимо се затрудни, но се справи напълно сама, без чужда помощ.
Малко преди това тя дори танцува на сцената с бастун и счупена ръка, с което изправи на крака зрителите, дошли да я видят на живо. Стоянка се появи в театъра направо от вилата си в Драгалевци. Инцидентът не я е уплашил и тя почти веднага се качва пак в планината. "Подхлъзнах се на тревата, докато събирах прането, защото се зададе буря. Първоначално не му обърнах внимание, макар че много ме заболя. После нещата станаха сериозниУ, разказа Стояна веднага след случката.
Макар да е рисковано да прекарва лятото там, опърничавата актриса не иска да стои изобщо в града. ДСама съм горе. Муки е в апартамента, за да не стои котката Сара сама. Но се качва всеки ден при мен, помага ми, носи ми храна. Много ми е хубаво горе, хладно. Изобщо не искам да стоя в горещините в града", категорична е голямата актриса. Тя признава, че жегите са истинско мъчение за нея в тази ситуация. "Много ми е тежко. Не мога да мърдам с тая ръка, а времето хич не ми понася добре. Много е стегнат гипсът. Не мога да си движа пръстите. Голяма мъка е. Не мога дори да си сготвя. Трудно се обличам. Добре че е Муки да ми помага, че иначе не знам как щях да се оправям", чуди се актрисата.
Тя споделя, че в болница "Пирогов", където отива веднага след инцидента, са се погрижи много добре за нея . Въпреки това гипсът й пречи да мърда пръстите, което е най-големият й кошмар. "Все някак се оправям. Даже хората ми се чудят как успявам, но не се давам", оптимист е Мутафова. Тя има още няколко представления и след това смята изобщо да не слиза от вилата си. Надява се на 15 август да се раздели с гипса. "Да го махат по-бързо и да се свършва тая мъка", пожелава си актрисата.

Карък на сцената и в живота

Това далеч не е първият инцидент на актрисата. Тя има както битови приключения, така и инциденти на сцената. Още преди 54 години с първата премиера на Сатирата ДБаняУ от Владимир Маяковски Стояна пострада на сцената. Директорът на театъра тогава Стефан Сърчаджиев решава на финала добрите да бъдат отнесени в светлото бъдеще, а лошите да се строполят в бездната. Екшънът се разиграва при подготовката на поредния спектакъл. Както репетират, така една от сценичните координаторки я избутва на сцената по-рано. Така Мутафова се удря в декора и в резултат ретината й се отлепя.
Освен на сценични поражения господарката на комедията става жертва и на битови инциденти. Преди няколко години тя попари с вряла вода двете си ръце и се озова в болницата, а преди време се натрови с каналин. Понеже недовижда, помислила пакетчето със сода каустик за подправка. Сипала в лъжицата, с която бъркала супата, и опитала. ДБеше зловещо на вкус! Отвратително! Малко горчиво и повече киселоУ, споделя актрисата от ДСтоличани в повечеУ. За щастие дъщеря й Муки е до нея и в този момент.

Стотици пъти в капана за мишки

Стоянка се е превъплъщавала стотици пъти в прочутата капризна стара дама от класическото криминале на Агата Кристи ДКапан за мишкиУ. Режисьор на постановката е Бина Харалампиева, а в главните роли са актьорите Стефан Мавродиев, Даниел Цочев, Анатоли Лазаров, Роберт Янакиев, Свежен Младенов, Татяна Захова, Мариана Жикич. "Капан за мишки" е една легендарна постановка, която не спира да се играе в целия свят още от премиерата й през далечната 1949 г. В търсенето на убиеца зрителят става свидетел на неочаквани обрати и драматични моменти, гарнирани с необходимата доза британски хумор.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама