Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4893610 www.bgdnes.bg

Опиц рисува опожарен параклис до Сопот

Иконописецът Йордан Опиц взе присърце каузата за възстановяване на щетите в опожарения параклис "Св. Георги" над Сопот.
"Още щом чух съобщението по телевизията, и седнах да рисувам свети Георги. Стана прекрасна икона, а и сякаш някаква сила ми помогна да я направя бързо и добре", разказва доскорошния пандизчия.
Впоследствие Опиц оставил иконата в кварталния клуб на ГЕРБ, откъдето поискал да бъде предадена на министъра на културата Вежди Рашидов, който да я дари на опожарения параклис. Това вече е факт и творбата на зографа е в църквицата над Сопот.
"Оказа се, че християнството е живо. Бяха подарени много хубави и стойностни икони. Вежди Рашидов донесе няколко, Божидар Димитров, изобщо много хора. В крайна сметка получихме повече икони отпреди, а хора продължават да звънят с предложения да помогнат", разказа пред "България Днес" архиерейския наместник на Карловската духовна околия отец Марко.
"Този инцидент показа и почитта на българите към св. Георги", добавя отец Марко, който е доволен, че параклисът вече е изцяло възстановен, като остават само дребни довършителни работи по абсидата.
Той е недоволен, че отначало медиите започнали да търсят някаква ислямистка следа в палежа на иконите.
"Ето, че се оказа едно болно момче, учило богословие, което запалило иконите, защото видяло в параклиса книги на Бялото братство", казва архиерейския наместник.
Самият отец Марко не бил срещал книги на Петър Дънов в "Св. Георги" и казва, че те може да са били само в мозъка на 40-годишния шизофреник. Не отхвърля възможността и наистина да е имало такива материали, тъй като и преди много хора дарявали параклиса и понеже е разположен в гората, не е било следено какво се внася.
Иконата за "Св. Георги" е поредната, която Йордан Опиц нарисува за няколкото месеца, след като излезе от пандиза. През пролетта той зографиса цял параклис в столичния квартал "Овча купел". Храмът бе осветен на 11 май и носи името "Св. Иван Рилски". Със задачата си Опиц се справи за малко повече от два месеца и въпреки изключително кратките срокове хората които от огава са влезли в църквицата, окачествяват творбите му като страхотни.
Сега обаче зографът изпаднал в сатурнова дупка и признава, че изгубил ищах към работата си. Обръщал повече внимание на здравословните проблеми и евентуално едва през есента смята да се върне отново към рисуването.


Зографът отказва поръчки

Йордан Опиц признава, че отказва някои от поръчаните икони, защото няма как да рисува. След като банка взе апартамента и ателието му, той живее под наем и твори в стаята си. Наскоро фондация поискала да нарисува почти двуметрова Дева Мария с младенеца. Опиц се готви да откаже просто защото няма условия, в които да обработи подобна голяма икона. Казва, че на този етап не може да си позволи да си наеме ателие заради големите наеми.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама