Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4893730 www.bgdnes.bg

Ненчев потвърди: Турция иска помощ от НАТО заради джихадистите и ПКК

Турция е поискала извънредна среща на постоянните представители в НАТО с искане страните от Северноатлантическия алианс да й помогнат в борбата с „Ислямска държава” и ПКК. Това потвърди в студиото на „Лице в лице” военният министър Николай Ненчев.

„Турция е поискала това в резултат на този кървав атентат, при който загинаха 30 човека невинни”, уточни Ненчев. По думите му „очакването е, че Анкара ще получи пълна подкрепа”.

Реклама

На въпрос това означава ли, че и български войници ще се включат в ударите срещу „Ислямска държава”, министърът посочи, че първо трябва да се запознаем с искането на турската страна. Той напомни, че южната ни съседка вече бомбардира джихадистите.

Голям ли е рискът от проникване на ИДИЛ на Българска територия? „Няма нито пряка, нито косвена заплаха”, категоричен беше Николай Ненчев, като допълни, че у нас не са засечени радикални клетки.

Той не пожела да коментира дали влизането на България в международна коалиция срещу „Ислямска държава” няма да създаде рискове за сигурността: „Не бих могъл да коментирам, никой не е поискал това”.

Ненчев допълни, че от президента Росен Плевнелиев зависи дали след утрешната среща ще има извънредно заседание на КСНС.
Хибридната война не успяваСпоред министъра на отбраната, въпросът за хибридната война у нас е силно неглижиран. „Всеки ден изпитвам това на гърба си. С критики, компромати, невярна информация, подвеждаща информация. Моят екип е длъжен почти всеки ден да опровергава тази информация, която има за цел да всее смут, да всее разколебания в българската армия, в българските институции”, заяви Ненчев.

Той запита каква алтернатива предлагат тези, които искат страната ни да излезе от НАТО. По думите му нямаме основание да се съмняваме в съюзниците си.

„Нека не подценяваме интуицията на българския народ”, призова Ненчев, според когото доверието в НАТО и ЕС не само, че не намалява, но и даже се повишава и може би финансиращите хибридната война трябва да си поискат парите обратно.

Реклама

Министърът похвали работата на военните и доброволците при гасенето на пожара над Рилския манастир, като посочи, че добрата организация е довела до овладяване на огъня още в рамките на първия ден.

„Винаги имаме готовност, но в случаи като този трябва да обърнем внимание към българската армия – армията е основна подкрепа и основен стълб на българския народ. За седмица гасихме два пожара – в област Хасково и в Рила. Това трябва да бъде отчетено, когато говорим за бюджет, за модернизация”, каза Ненчев.

По думите му разходите по гасенето само за два дни и половина са над 200 000 лева. В същото време, единствените вертолети на ВВС, които се оказаха годни за борба с пламъците, са два останали от съветско време Ми-17, от които единият е в края на летателната си годност.

В отговор на критиките, че министерството не е реформирано и гълта прекалено много пари, Николай Ненчев посочи, че очаква МО и ВМА до края на годината да икономисат по 30 млн. лева. Той остава оптимист и за закупуването на нов изтребител за родната бойна авиация, като преговорите с Полша за ремонт на наличните МиГ-29 са „изключително оптимистични” и се върви към договор.

„Когато сформирахме Реформаторския блок, основният акцент беше върху съдебната реформа. Ние знаехме, че това е изключително важно”, посочи Ненчев, който е и лидер на БНЗС.

По думите му много от първоначалните предложения са внесени с последния проект за конституционни промени, а по отношение на другите: „Понякога в политиката се правят компромиси, които имат силен резонанс”.

Ненчев все пак коментира, че няма да му остане горчив вкус, ако реформата мине през парламента във вида, в който 180 депутати я подкрепиха в края на миналата седмица.

Реклама
Реклама
Реклама