Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4894712 www.bgdnes.bg

И цар Самуил варил ракия

"Докато има ракия, България е непобедима. Тя е от времето на цар Самуил, или от 11 век, а не както досега се смяташе - от 15 в. Много е древна. Ракията ни е давала сила векове наред. Това го потвърди и проф. Николай Овчаров, който публикува оправданието на турския пълководец Лала Шахин пред турския султан, че през 1382 г. не успял да превземе с щурм София. Лала Шахин казал, че София била отбранявана от яки, здрави българи "с мустаци", които отгоре на всичко преди бой пиели ракия и така ставали непобедими", разказа пред вестника директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Вчера той представи новооткрит фрагмент от дестилационен съд за производство на ракия при разкопките на крепостта Лютица край Ивайловград.

Реклама

Всъщност ракията не е най-древното питие, което предците ни са пили. Преди нея те са произвеждали вино, което траките са поглъщали в сериозни количества.
"Древното вино са го правили много гъсто. За да се пие, то трябвало да се разрежда с вода, и то морска. Имало и специални съдове, в които се смесвало с вода 1 към 7 в полза на водата. Когато древните гърци искали да обидят някого, че е голям пияница, те казвали - той пие като трак. Много са се опиянчвали траките. Те са познавали и бирата и са я наричали бритос. През Средновековието българите пият вино и питие, наречено медовина, за което не се знае колко алкохол е съдържало. Смята се, че е представлявало нещо като бира. Ракията пък се е наричала ракиня", обяснява още проф. Димитров.
Това е вторият дестилационен съд за ракия, открит в крепостта, и третият в България. Първият бе открит през 2011 г. при разкопки в Дръстър (днешна Силистра).
"И в момента се водят спорове кога е измислена ракията. Доскоро в науката се смяташе, че това е станало едва през 15 век. Археологът проф. Константин Тотев откри преди пет години във Велико Търново фрагмент от чаша от 15 век, в който неизвестен българин се е похвалил, че е пил ракия на църковен празник. Сега става ясно, че ракията сме я измислили поне три века по-рано", обясни още той.


Това обаче е второто поред откритие за два дни, представено от проф. Димитров. Преди два дни той представи и отдавна заровен извор, за който се произнесла дори самата Ванга пред него. Той се намира в Голямата базилика в Плиска, като от него бликнал чудотворната вода, чиято поява била предречена от пророчицата от Рупите преди години.
"Тази вода, освен че цери всякакви болести, помага, като внушава сила и мощ. Местните хора обясняват, че помага за всякакви болести от проблеми с очите до безплодие. Заради това, че е внушавала сила, Средновековна България била силна - ханове и царе пиели оттам. Аспарух пил и опердашил византийците. До Кримската война продължавали да се събират около него на всеки 2 май, на Деня на св. цар Борис. Турците искали да прекратят тази християнска демонстрация и забранили събирането около него и го зазидали", разказва за историята на чудотворния извор професорът.
Баба Ванга обаче знаела за него и споделила на Божидар Димитров за извора. "Каза ми да обърна внимание на кладенеца и че от него ще бликне вода, давала години наред сила и мощ на българите. Текне ли чудотворната вода, по същия начин и България ще тръгне нагоре, обясни ми тя. Виждам, че това може и да се окаже истина. Сега чета една икономическа страница, в която пише, че има ръст на БВП с 2,5%. Затова и поисках да окъпем в чудотворната вода и премиера. Имахме разговор вече с него и той се съгласи. Премиерът обаче няма да е с костюм, а ще бъде с тениска", обясни още проф. Димитров.
Чудотворната вода бликнала по време на разкопки на Свещения кладенец на Голямата базилика в първата българска столица. Предстои кладенецът да бъде укрепен и в края на август да бъде отворен за посетители. Дори и в първите дни след като станало ясно за чудотворната вода, вече имало посетители, отишли да си вземат от нея.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама