Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4895349 www.bgdnes.bg

Журналисти разкриха: Проектът "Скопие 2014" е струвал 560 млн. евро

Проектът "Скопие 2014" - реновирането на центъра на македонската столица - е струвал около 560 млн. евро, показва разследване на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), цитирано от "Капитал".

Цената на всички нови 132 постройки, измежду които няколко десетки статуи, фасади и цели нови сгради в псевдобароков стил, става ясна след 8-месечно журналистическо разследване. Журналистите са използвали закона за достъп до публичната информация 120 пъти, за да се сдобият с официални документи от Бюрото по обществени поръчки и от община Скопие, както и до одитния доклад за "Скопие 2014". Първоначалната сума, обявена в проектантския период на проекта, е била само 80 млн. евро.

Реклама

Един от най-спорните паметници - фигурата "Воин-ездач", която заема централно място на главния площад на македонската столица, е струвала на данъкоплатците 650 хил. евро, твърдят от BIRN.

Според разследването в планирането и строежите са участвали над 260 фирми и еднолични търговци. Отличават се обаче отделни архитекти и фирми, които са изпълнявали по-скъпите или големи поръчки.

Строителната компания "Бетон" например е спечелила поръчки за 163 млн. евро, а трима архитекти и дизайнери на паметници са спечелили проекти за скулптури на обща стойност 4.7 млн. евро, твърди разследването. Много от фирмите, участвали в проектите по реновацията на града, са свързани с политически фигури от управляващата партия ВМРО–ДПМНЕ.

Проектът "Скопие 2014" беше един от водещите приоритети на управлението на Никола Груевски. Дебатът за естетическата стойност на постройките и нуждата от подобна инвестиция в страна с рекордна безработица и икономически проблеми все още разделя македонското общество.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама