Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4895955 www.bgdnes.bg

Пенсионираме се по нови правила (ОБЗОР)

Пенсионираме се по нови правила. Това става с приетите на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване, явяващи се част от социалната реформа на вицепремиера Ивайло Калфин, след близо 6 часа дебати в пленарна зала, съобщи Фокус.

С така приетите промени мъжете и жените ще се пенсионират при достигане на 65 години към 2037 година за трета категория труд. Стажът за пенсия също ще се покачва с по два месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г. Необходимият осигурителен стаж е съответно 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете. От 31 декември 2016 година възрастта за пенсиониране обаче се увеличава от първия ден на всяка календарна година, както следва: до 31 декември 2029 година възрастта за жените се увеличава с по 2 месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 – с по 3 месеца до достигане на 65-годишна възраст. За мъжете възрастта до 31 декември 2017 година възрастта се увеличава с 2 месеца, а от 1 януари 2018 – с по 1 месец всяка календарна година до достигане на 65 годишна възраст.

Реклама

Промяната ще засегне и служителите в сектор „Сигурност”, срещу които се обявиха от синдикатите и дори се проведоха протести. Конкретната разпоредба гласи държавните служители по Закона за МВР, Закона за СРС-тата и по Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, както и по чл. 11 от Закона за пощенските услуги и тези, осъществяващи дейност по охрана на съдебната власт, следователите и младши следователите, придобиват право на пенсия при навършване на възраст от 52 години и 10 месеца и при 27 години стаж в системата.

Балерините и танцьорите ще се пенсионират на 42 години и 10 месеца, а от 2017-а възрастта ще се вдига, докато достигне 45 години. При категорийните работници възрастта при жените и мъжете от първа категория трябва да расте до достигане на 55 години, а за втора категория при мъжете и жените трябва да стане 60 години.

Със законопроекта се запазва и усъвършенства на тристълбовия пенсионен модел, като се доизграждат и разширяват направените от 1 януари 2015 г. промени, които предвиждат възможност за свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г. да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или само за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване (ДОО). Предлага се принципът на свободен избор да се въведе и за ранното пенсиониране на категорийните работници, като се създава възможност те да изберат дали да се осигуряват само във фондовете на ДОО или да се осигуряват и в професионалните пенсионни фондове.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама