Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4896254 www.bgdnes.bg

Опасни миди на пазара

Ако апетитът идва с яденото, то на българския пазар в последните години е настъпила епидемия от изгладнели за миди потребители. Все по-често, най-вече през лятото, големите супермаркети залагат на екзотични морски дарове. Миди вече могат да се намерят навсякъде, и то на доста ниска цена - само левче за килограм. Ако попаднете на такава оферта, по-добре се въздържайте да купувате и ядете подобни "деликатеси".


"Наред с дежурните ентеровируси имаме и доста пациенти с хранително натравяне. Това се случва най-вече след консумация на миди и недобре приготвени или почистени морски дарове. При този вид хранителен дискомфорт лекарската помощ е задължителна и въобще не бива да се чака. Ако повръщането продължи 3-4 дни, може да настъпи обезводняване на организма", обясниха пред "България Днес" лекари.

Реклама


Ако заложим на няколко прости правила, няма да се наложи да посещаваме лекарски кабинет:
1. Да са пресни мидите, означава да са живи. Това е най-важното! Като изключим стридите, всички останали ракообразни подлежат на топлинна обработка и трябва да се сготвят, докато са още живи.
2. Пресните миди трябва да имат мирис на море. Във фермите и добрите рибарски магазини те не са сложени в найлонов плик, а са в мрежа, потопена във морска вода. Там мидите имат документ за произход и контрол.
3. Поради замърсяването на моретата най-добре ще направим, ако си купим миди, отгледани във ферма, понеже гарантират чистота на средата. "В никакъв случай не яжте миди, набрани от някой друг незнайно откъде, без да сте сигурни в качеството им! Те могат да съдържат високи нива на вредни вещества!", съветват специалистите.
4. Ако мидите са отворени, със счупени черупки или нащърбени, не ги купувайте! Те не са живи. Черупката на живата мида стои винаги затворена. Ако има малка цепнатина между двете части на черупката, почукайте с пръст. Ако е жива, мидата сама ще се затвори. Изхвърлете всички, които не са затворени!

Опасен планктон води до парализа

Мидата се храни с планктон. От всичките му 10 000 разновидности има 3, които носят опасните болести амнезия, парализа и разстройство. Ако една мида е изяла някой от тези 3 планктона, човекът от своя страна, който ще консумира мидата, също се разболява. Успокояващ е фактът, че у нас не са регистрирани случаи на най-опасната болест - трайна амнезия. Освен чрез мидите опасният планктон може да се разпространява по въздух и чрез баластните води, които изхвърлят акостиращите кораби.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама