Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4896258 www.bgdnes.bg

Мъчат инвалиди в социална агенция

Възрастни хора с увреждания буквално припадат от жега заради безумен график за подаване на документи за отпускане на средства за инвалидни пособия в столичен клон на Агенцията за социално подпомагане. За редящите се на опашка в най-лютите жеги инвалиди сигнализира възмутен читател на "България Днес". По думите му в район "Надежда" хората с увреждания могат да подават документи за отпускането на финансовата помощ само между 14 ч. и 16 ч.


"Няма никаква причина да се въвежда график за подаването или получаването на документация за отпускането на средства за подобни апарати. Нека се подаде сигнал от недоволните граждани, нека се провери от Агенцията за социално подпомагане, защото действително няма практика да се прави подобно нещо. Категоричен съм, че отношението не е тенденциозно", коментира пред "България Днес"социалният зам.-министър Лазар Лазаров.

Реклама

Според агенцията също е недопустимо такова нещо и оттам също се ангажираха да направят проверка дали някой чиновник в районния им филиал не си е позволил някакво своеволие. "Вероятно е станало съвсем случайно, но ще се направи справка", коментира пресаташето на АСП Елена Михайлова.

От агенцията допълниха и че подобно нещо няма как да се случи, дори и част от служителите да са в отпуск, тъй като не е въвеждана практика документите за отпускането на пари да е по график.


Хората с недъзи имат право да кандидатстват за отпускане на средства за слухови апарати, както и на други пособия в помощ за тяхното състояние. Според изискванията на АСП не са малко и документите, които се подават, за да може инвалидите да получат нужните средства - протокол и аудиограма от специализирана лекарска комисия, след което се подава молба до агенцията, а след това възрастните хора отново трябва да отидат и да изчакат, за да получат документа си от АСП. Заради лимитите, отпуснати от агенцията, и цените на апаратите не са особено ниски, оплакват се още хората с увреждания. Еднократно отпускане на апарат с лимит от агенцията за 6 години струва над 400 лева, коментират още хората с увреждания.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама