Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4896278 www.bgdnes.bg

Първият български магистрат, осъден за корупция, влезе в затвора

Румен Пенев – бивш прокурор от Районна прокуратура-Шумен, е задържан за изпълнение на наказанието му от три години лишаване от свобода. Това се е случило снощи, съобщиха от прокуратурата. Днес ще бъде конвоиран в Затвора-Ловеч, където ще изтърпи присъдата си.

Румен Пенев е осъден за търговия с влияние. Той е признат за виновен в това, че през месец октомври 2011г. в Шумен е поискал дар - сумата от 25 000лева и на 13 януари 2012 г. е приел сумата от 21 000лева, която не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице във връзка със службата му, а именно прокурор от Районна прокуратура -Шумен, за да не повдигне същият обвинение и прекрати наблюдавано от него досъдебно производство. Наказанието ще се изтърпи при първоначален общ режим, в затворническо общежитие от открит тип, обясниха от обвинението.

Реклама

Всичко тръгва от клиент на адвоката Найден Николов - Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама.

Адвокатът се свързал с Румен Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 000 лева като обещал срещу сумата да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката. Защитникът, обаче, казал, че парите са много. Пенев намалил сумата на 21 000 лева, но Николов се оплакал в полицията и прокурорът бе задържан с белязани пари докато получавал сумата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама