Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4897555 www.bgdnes.bg

НСО ще охранява и хора, посегателството срещу които би отслабило властта

Сред охраняваните от Националната служба за охрана хора ще попаднат и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството срещу които би подровило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката. Това решиха депутатите с приети на второ четене текстове от закона за НСО.

В приетия на първо четене в парламента законопроект за работата на НСО, внесен от бившия вътрешен министър, а сега депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов, липсваше възможността за охрана на "други лица". Запазваше се само охраната на висшите държавници, като не се даваше възможност за охрана на други хора извън изброените изрично в закона.

Реклама

Между първо и второ четене депутати от ГЕРБ, начело с шефа на ресорната комисия Димитър Лазаров, вкараха отново предложение за промяна, според която при конкретна застрашеност се осигурява охрана и на "други лица". Дали има заплаха и дали човекът е от значение за стабилността на властта ще решава специална комисия, ръководена от началника на Националната служба за охрана, и с членове председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" и главният секретар на МВР. Те ще решават и типа охрана, която ще се предоставя, пише Дневник.

Депутатите запазиха статута на НСО - тя ще продължи да е към президента и ще е със статут на специализирана военна служба. Не бяха приети предложенията да мине към Министерския съвет.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама