Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4899041 www.bgdnes.bg

Местят психиатричната болница от Курило в София

Взето е решение психиатричната болница "Св. Иван Рилски” в Курило да бъде преместена в София.

Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Цветеслава Гълъбова пред Нова телевизия.

Планувано е преместването да стане през следващата година. По думите на д-р Гълъбова, в момента болницата има два сериозни проблема - лошата материална база и малкото персонал, който работи с много ниски заплати.

Реклама

„Персоналът е недостатъчен. Често постъпват пациенти, които са с опасно поведение. Липсва и специализирана охрана, която да е обучена да работи в такива условия”, заяви д-р Гълъбова.

Въпросът със заплатите се очаква да бъде решен отново през следващата година, когато възнагражденията ще бъдат повишени.

Всеки ден на смяна в отделението има само две санитарки, които се грижат за повече от 30 агресивни пациенти. Няма желаещи, които да започнат работа в психиатричната клиника, защото заплащането е най-ниското в здравния сектор. Заплатите варират от 350 до 850 лв., предаде bTV.

На 21 юли настаненият за лечение в Курило д-р Илко Иларионов е пребит жестоко от друг пациент на психиатричната болница. Медикът бе настанен в централната реанимация на "Пирогов" в критично състояние. Той бе в кома, на командно дишане, с множество фрактури на ребрата и гърба, и с контузия на белия дроб. Въпреки усилията на лекарите на 25 юли д-р Иларионов почина.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че се провежда разследване за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено причинена телесна повреда.

Психиатричната болница "Св. Иван Рилски" се помещава в осем сгради в Курило, които са строени през 1949 г. През последните 10 години лечебното заведение е наводнявано три пъти, като през 2005 г. дори се стигна до евакуация на пациентите.

Последният ремонт на сградите е направен преди 15 години. В една от малкото бани в лечебното заведение, таванът наскоро пропада, навсякъде има мухъл, а душовете не работят.

Реклама
Реклама
Реклама