Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4899076 www.bgdnes.bg

Свещеник: Кремацията на умрели е нов Бухенвалд!

Не искаме концлагер в Добрич, изгарянето не е християнско

Борислав РАДОСЛАВОВ

"Не искаме нов концлагер! Кремацията на хора е антихуманна, нехристиянска. Със създаването на крематориум в Добрич ще се изгради един съвременен Бухенвалд."


С тези думи изригна пред "България Днес" отец Велико Великов от храм "Света Троица" в Добрич. Свещеникът, подкрепен от отец Георги Дочев от храм "Свети Димитър" в града, въстанаха срещу идеята на общината да изгради крематориум заради липсата на места в гробищния парк.

Реклама


"Това са пълни глупости и оправдания, за да може общината да реализира своите желания. Мирише ни на конфликт на интереси. Ще бъдат създадени 10 работни места, а 100 ще бъдат освободени. Хора, свързани с изработване на паметни плочи, поддържане на гробищния парк и траурните дейности ще останат без препитание", изповяда пред вестника духовникът.


Той е категоричен, че извън последния дом на покойниците има огромен частен земеделски терен, който лесно би бил отчужден и взет за копаенето на още гробове, като така проблемът бъде решен.


"Една кремация може да струва 500 лв. и дори по-малко, докато погребението е над 1000 лева. Така много хора заради безпаричие могат да предпочетат да изгарят близките си, което е нечовешко. Ето защо вече на два пъти се прави опит да се прокара решението през общинския съвет през летните месеци, когато ще мине по-незабелязано", убеден е служителят на Бог.


Според кмета на Добрич Детелина Николова вече са водени разговори с митрополията. Предложението се внасяло, тъй като в Добрич няма достатъчно площ за гробни места.


Докладната й записка предвижда концесията за строителство да е за изграждане на крематориум със застроена площ до 400 кв.м върху част от гробищния парк. Според условията на концесията до две години от подписване на договора концесионерът трябва да започне да предлага кремация и полагане в урнови стени.

Реклама
Реклама
Реклама