Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4899121 www.bgdnes.bg

Цветанов: Няма колеги, които да са заявили публично подкрепата си за Мая Манолова

Няма колеги, които да са заявили публично подкрепата си за Мая Манолова. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след проведеното заседание на парламентарната им група, предаде Фокус.

„Мога да заявява категорично, че всички колеги са гласували или за Константин Пенчев, както мен, или просто са пуснали недействителна бюлетина, защото може да се търси по-добър вариант за омбудсман на страната”, добави той.

Реклама

Попитан дали ще предприемат нещо за избора й, Цветанов отговори, че по правилата, приети от парламента и проведената процедура, нямат такава възможност. „Разбира се, че би могло да се мисли за някакъв вариант, ако омбудсманът осъществява или извършва политическа дейност, тогава парламента да има механизъм да може да отзовава или прекратява мандата”, обясни председателя на ПГ на ГЕРБ и коментира, че все пак това са теми, които ще бъдат дискутирани в следващите месеци. Цветанов сподели, че за него би трябвало да има такава възможност в закона.

Във връзка с днешния протест пред Народното събрание срещу избора на Манолова и твърденията на протестиращите, че с 200 000 подписа могат да прекратят мандата й, Цветанов подчерта, че няма такова законова форма.

„Не мога да твърдя нещо, което би могло да се случи. Би могло да се потърсят правни възможности с промяна в законодателство, но ще бъде на етап, когато вече има дискусия и бъде подложено на гласуване в пленарна зала”, отговори Цветанов, запитан дали в бъдещите месеци може да се прекрати избора на Манолова.

Цветан Цветанов разясни, че поводът за заседанието на парламентарната им група е бил утрешното гледане на антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева, както и избора на Мая Манолова за омбудсман.

„Колегите са доста обезпокоени”, каза още той.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама