Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4900704 www.bgdnes.bg

Русенските мечки със собствен басейн

Бойка и Станди живеят в лукс

Галена ЧАРИЙСКА

Двете русенски мечки Бойка и Станди, които живееха в лоши условия, в момента се чувстват като в рая. Четириногите смениха тясната бетонна клетка в село Николово с уютна гориста местност с басейн в парка за танцуващи мечки в Белица.
"Мечките се чувстват отлично! Адаптират се все по-добре към средата, вече влизат и в басейна с най-голямо удоволствие. Не се страхуват от останалите мечки, които живеят в парка, както беше в началото", обясни пред "България Днес" Димитър Иванов, член на фондация "Четири лапи" и управител на парка за танцуващи мечки в Белица, който работи в партньорство с френската актриса Бриджит Бардо.


По негови думи там живеят общо 26 мечки. Те са разделени на групи с прегради, за да се предотвратят евентуални конфликти и сблъсъци между обитателите.

Реклама


"Частта на Бойка и Станди е 3,5 дка естествена гора с отделен басейн и чисто нова клетка. Първите две седмици прекарваха повече време в бърлогата поради факта, че досега са живели само в клетка. Малко по малко започнаха да опознават средата и в момента прекарват деня си навън. Мина и почти около месец докато се решат да влязат в басейна. Но вече го предпочитат", обясни още Иванов.


Дневното меню на Бойка и Станди се състояло основно в 10-15 кг сезонни плодове и зеленчуци - моркови, ябълки, праскови. Те определено предпочитали пъпешите. Полагал им се и по един хляб. През ден пък им сервирали пиле, риба и гранули.
"По време на хранене излизат навън и се хранят добре, свикнаха бързо с менюто и режима на другите мечки. В първите дни Станди изяждаше до 40 кг плодове и зеленчуци на ден. В следващ етап от тяхното адаптиране към условия, близки до естествените, ще започнем и да крием храната на различни места, както в природата мечките я търсят и съответно намират, за да могат да проявят техните диви инстинкти", обясняват още от Белица.


Станди тежи цели 350 кг, които дори и при мечките се смятат за наднормени. Мъжките представители на този вид тежат не повече от 150-250 кг. Причината била, че в клетката в село Николово мечокът бил обездвижен. Бойка пък успешно се съвземала след тежка операция на крака през 2011 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама