Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4902736 www.bgdnes.bg

"София диша" отваря града за срещи и празник

Фестивалът за градска култура "София диша" ще промени лятото в града през всички недели на месец август. Началото е на 2 август. Пет централни столични улици ще заживеят фестивален живот в общо пет тематични събития, посветени на екологията, визуалните изкуства, литературата, спорта, музиката и танца.

Малките пет кьошета, улиците "Ангел Кънчев", "Пиротска", "Цар Иван Шишман" и "Оборище" ще са тазгодишните свободни зони за срещи и изкуство на най-големия открит фестивал в София.

В шестото си издание "София диша" ще продължи мисията си да развива градския живот през лятото, предоставяйки сцена за различни жанрове изкуства. Заедно с тях ще бъдат представени и различни социални каузи и образователни инициативи.

Традиционно е и предимството, което фестивалът дава на нови артисти, млади предприемачи и хора с иновативни бизнес начинания да срещнат многобройна и разнородна аудитория. Благодарение на фестивала се развива и каузата за открити градски пространства в София, в които пешеходците, колоездачите, деца и родители, възрастни и подрастващи имат своето място за близко общуване, за среща с градската култура и за същински летен празник.

Поради големия интерес на участници от България и Европа, съвместно със Столична Община, "София диша" ще проведе мащабно социологическо проучване, целящо да даде посоката на развитие и разширяване на събитието през 2016 г., както и да улови всички очаквания и нужди на участници и посетители.

В рамките на първата неделя от фестивала ще вземат участие български производители на натурални продукти, сред които биоферми, производители на мед и пчелни продукти, производители на предмети и играчки от естествени материали.

Голямата част от участниците са малки семейни компании, които ще представят екологични български продукти с ново отношение към природата или произведени чрез традиционни или забравени технологии и занаяти. Така освен презентация на разнообразна продукция, през тази неделя ще случат и работилници – включително и за деца, като тази за направата на играчки от натурално зърнено нишесте. Фестивалът за градска култура "София диша" е част от Календара на културните събития на Столична община.

Фестивалът популяризира по иновативен начин централните софийски улици, спомогна за развитието на техния самостоятелен образ и зададе посока на реализирането им като запазени марки за столицата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама