Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4902875 www.bgdnes.bg

Откриват плажа на Марица в Пловдив

Една забравена пловдивска традиция ще бъде възстановена днес. След цели 100-години емблематичният градски плаж на река Марица ще заработи отново. Идеята за възстановаването на любимото място на пловдивчани е на група архитекти, които участват в Международния фестивал за архитектура. 

Първите градски плажове край Марица отварят врати още през 1882-година. Тогава Пловдив е столица на Източна Румелия. В града имало два плажа, които местното население наричало къпални, разказва авторът на най-големия алманах на пловдивската история Димитър Райчев.

Реклама

„Били са извън коритото на реката, в близост до реката, може би на 10-20 метра от брега на реката. Ето това реката в дясно. Това е бюфетът отпред и това е входът за баните. 12 кабинки, 4 душа и един плувен басейн. Така е изглеждал плажът преди 85-гоадини”, обяснява Димитър Райчев.

За разлика от сега, тогава Марица е била пълноводна и басейните се пълнили с вода от нея. Двете речни къпални побирали около 5 хиляди души. И освен басейни в тях имало парк за разходка, футболно игрище, детска площадка и денонощен ресторант, за който пивото се носело специално от София.

Няма данни дали тогава е имало вход за градския плаж и колоко е струвал билетът, но модата на банските била френска. Според една от публикациите през 1930 година в реката хванали грамадна риба- дълга два метра и тежаща 80 килограма. През 1950 година и двата плажа били закрити, защото градсктото население предпочитало други места за почивка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама