Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4903580 www.bgdnes.bg

Първа помощ при вода в ухото

Когато вземате душ или плувате, може да ви влезе вода в ухото. Често като наклоните глава на страната на засегнатото ухо, капките излизат и последствия няма. Ако обаче не стане, има опасност течността да причини заглъхване на ухото, сърбеж, болка, изтичане на секрет.

"Първата помощ в подобни ситуации е да подсушите ухото с памучен тампон или мека материя - съветва д-р Радка Липева, специалист по уши, нос и гърло. - Трябва много да се внимава да не се травмира кожата, защото това може да доведе до вторична инфекция. При болка или секрет е желателно да се слагат капки за уши (берлицитин или отипакс) - по 5-6 капки 2 пъти дневно." Ако смущенията в ухото продължават повече от 24 часа, потърсете помощта на специалист.

Д-р Липева не препоръчва профилактичното поставяне на тампони или лепенки при здрави уши. Проникването на вода в хронично болни уши с перфорираща дупка на тъпан- чето или след операция на ушите обаче може да доведе до инфекция на средното ухо. Затова трябва да се избягва къпането в басейни или задължително да се използва памучен тампон, намазан с вазелин или с антибиотичен мехлем.

При страдащи от дерматити и микотични заболявания често настъпват сърбеж, дискомфорт, болка, подуване на околоушните лимфни възли. Тези пациенти трябва да използват и кожни мехлеми.

Дори почистването на ушите крие риск. Каналът на външния слухов проход анатомично е крив, затова трябва да се манипулира много внимателно..

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама