Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4904557 www.bgdnes.bg

Агенцията по храните: Животните в Пловдивско имат изграден имунитет срещу антракс

Животните в Пловдивско имат изграден имунитет срещу антракс. Това каза пред Фокус д-р Тодор Бенков, началник на отдел „Здравеопазване на животните” към Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. По думите му, в периода октомври-ноември на миналата 2014 година е извършена ваксинация на животните в Пловдивско против антракс.

„Тази година предстои в късна есен да се направи отново”, добави д-р Бенков. Според него, към този момент няма никаква опасност за заболяване на животните. Във връзка със случаите на антракс във Варненско е било проведено събрание на областната епизоотична комисия, на което се е разяснило на стопаните за всички особености на опасния вирус. „За всяко съмнение за заболяване, собствениците на животни трябва незабавно да се обърнат към обслужващия ги ветеринарен лекар”, посъветва специалистът.

Д-р Тодор Бенков припомни, че е забранено клането и дрането на такива животни. По думите му, в Пловдивска област последното огнище на антракс е регистрирано през 1986 година. На въпрос по какво един стопанин може да познае, че животното му боледува от антракс специалистът отговори, че това заболяване е стационарно, а инфекцията се разпространява на определени места. „Обикновено, животното както си пасе живо и здраво, пада и умира. Може и да няма симптоми. Затова казвам, че когато има съмнение за заболяване на някакво животно, трябва задължително собственикът да се обърне към лекар”, обясни д-р Бенков. Относно заболяването бруцелоза, началникът на отдел „Здравеопазване на животните” към Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив каза, че при всички положения трябва да се избягва консумацията на сурово мляко, независимо от какво животно е то. „Необходимо е млякото да премине през термична обработка”, припомни специалистът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама