Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4905183 www.bgdnes.bg

Ето го най-възрастното семейство в света

Най-възрастното семейство в света живее у нас!
То е от панагюрското село Оборище, където сестрите Мария и Магдалена общо правят 208 г., разказа пред вестника ни кметът Милко Ангелов.
На 17 май Мария Мухова навършила 106 г., а Магдалена Домусчиева пък ще стане на 103 г. на 19 септември.
Не само те са дълголетници, но баба Мария имала сестра близначка Стоянка Гребчева, с която били неразделни. Точно преди двете да навършат сто години, тя се споминала.
"Стана около 40 дни преди рождения им ден. Предвиждахме големи празненства. Само те и още две близначки от Австралия са доживели до тази възраст. Трудно преживя загубата на сестра си баба Мария", разказа още кметът. Не само сестрите обаче са столетници, но и баща им също доживял до невероятните 107 г. Така българското семейство се оказва най-възрастното в света.
Сестрите от Оборище завършили прогимназия, четели и пишели добре. Баба Мария не е добре с очите. Доскоро тя активно гледала телевизия, като любими й били новините и сериалите. Тя пази и картичка с посвещение от Бойко Борисов, изпратено за стотния рожден ден заедно с бутилка троянска сливова. Премиерът се обадил лично, за да й пожелае дълги години живот.
"Това е ген. Всички в семейството са дълголетници. По-възрастната баба Мария живее с дъщеря си и зет си. Има един внук и двама правнуци. Другата баба Магдалена никога не се е женила и за нея се грижи нейна племенничка. Баба Мария напоследък боледуваше. И двете са водили много здравословен, селски начин на живот. Със земеделие са се занимавали цял живот", разказа още за сестрите кметът Ангелов.


Той обясни, че тепърва ще говори с близките на двете сестри дали са съгласни да се кандидатства за ДГинесУ и да се види дали могат да спечелят рекорда за най-възрастни сестри. Ако те се съгласят, ще се стартира процедурата.
Двете жени продължават да са доста активни и откъм политика. На последните избори те пожелали да се включат и да гласуват, но това не станало. Причината била, че твърде късно казали за това свое желание и нямало как да се организира да бъдат посетени от мобилна урна. Все още двете дълголетнички не са казали дали ще дадат своя вот на предстоящите местни избори.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама