Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4906875 www.bgdnes.bg

Експерт: Бруцелозата има продължителен инкубационен период

Бруцелозата има продължителен инкубационен период. Възможно е хора, които са показали отрицателен резултат, всъщност да са заразени и до 1 месец да дадат положителен резултат. Това каза за Агенция „Фокус” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, във връзка с потвърдените положителни проби за наличие на болестта бруцелоза на още двама души в община Рила.

„Диагнозата на пациентите се доказва чрез серологични методи. Доказват се антитела, които са произведени от човешкия организъм срещу микроба на бруцелата. За това време трябва да се е развило заболяването”, посочи проф. Кантарджиев. По думите му, хора, които нямат проявен нито един от симптомите на заболяването, дори и да са заразени, могат да дадат отрицателни проби за наличие на болестта.

„Който е пил термично необработено мляко или е ял сирене, произведено от такова мляко, ако е дал отрицателен резултат, но след време вдигне висока температура, трябва задължително да се изследва отново. В момента това е много важно да се знае от хората, защото е в интерес на здравето им”, коментира още проф. Кантарджиев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама