Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4906947 www.bgdnes.bg

Баба Божия затъва в заеми

Баба Божия, която се прочу печално с ефективната си присъда за няколко корена марихуана, спа спокойно за първи път от години миналата нощ. В понеделник жената научи новината, че няма да лежи в затвора, но ще трябва да плати 1000 лв. глоба и още 800 лв. за съдебни разходи. "Немам толкова пари, но ще работя като аргатка на хората. Ида до обяд, извадя картофи, дадат ми 5 лева", обяснява старицата от петричкото село Самуилово. Сега тя и синът й Георги умуват как да съберат крупната за жизнения им стандарт сума, която трябва да платят на държавата. Баба Божия казва, че заради мизерната си пенсия сигурно ще трябва да вземе пари от някой, въпреки че вече има един заем заради пътуванията до Благоевград, където последно се гледаха делата срещу нея. Надявала се с работа да успее да го върне.

"По 50 лева давахме за всяко ходене до града. Отделно за адвокати, добре че са 'арни и ни изчакват, като нямаме пари", обяснява Божия.
"Всъщност отиваха по сто лева. Като платим на шофьора, като вземем някоя закуска, и парите хвръкват", тайно от майка си казва синът й Георги. "Казвах й, че плащаме по 50, за да не я притеснявам", додава той.
"Два кредита вече взех заради това дело. Две коли имах и двете продадох", жалва се Георги. Той също е доволен от развоя на процеса.

"Глоба е по-добре от това да влезеш в затвора на тия години. Сега майка е по-спокойна. Ще работя, някак ще ги връщам парите."Баба Божия продължава да твърди, че не е виновна и ще плаща пари залудо. Старицата можеше да отиде зад решетките за 2 години, след като първо Районният съд в Петрич я призна за виновна за отглеждане на наркотични растения. Тя твърди, че е невинна и е намерила стръкове саморасла марихуана между фасула и мисирката, както тя нарича царевицата, изкоренила ги и ги хвърлила на синора на нивата си, където ги намират ченгетата. Съдът не прие версията на жената от петричкото село Самуилово и постанови тя да лежи 6 месеца зад решетките. Към това се прибавят година и половина за старо деяние. То е от 2007 година, когато отново в нивата й са намерени няколко стръка канабис, а присъдата й е условна. Магистратите от Окръжния съд в Благоевград промениха наказанието и то остана само глоба.
Сега бабата с канабиса остава да се бори и със здравословните си проблеми. По време на процеса тя получи различни оплаквания и в момента пие хапчета с шепи. Преди била едра жена, стокилограмова, признава сама, но останала само кожа и кости заради нервите и защото дълго време изобщо не успявала да спи.

Иван Залев

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама