Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4908786 www.bgdnes.bg

Мутри прогонват куриерски бос

Рекет за 50 хиляди лева от местна мутренска бригада е причина за серията атентати срещу офиса на куриерска фирма в Ботевград, научи "България Днес". Въпреки бруталните заплахи с огън и взрив шефът на дружеството Васил Василев е отказал да плати исканата "такса спокойствие". След липса на реакция от общината и полицията бизнесменът е принуден да мине в нелегалност.
"Не издържам вече, но няма и да им платя рекета. След като полицията не прави нищо, единственият изход е да избягам, за да спася живота на двете ми деца", споделил отчаяният бизнесмен пред приятели.
Мерките за сигурност, взети от Василев, граничат с параноя. Убежището му не е известно дори и на неговите родители. Възрастните хора знаят единствено, че синът им е някъде в Гърция.
"Знам само, че Васко е някъде в Гърция. От време на време се обажда по телефона, за да каже, че е добре, и толкова", обяснява на съседите и майката на куриерския бос.
Въпреки подадените от Василев жалби вече трети месец ченгетата не успяват да заловят рекетьорската банда, макар имената им да не са тайна за хората в града. При липса на арести логично вчера сутринта центърът на Ботевград отново бе разтресен от мощен гръм. На отзовалата се патрулка не й трябваше помощ, за да стигне до мястото. По установен вече навик ченгетата директно отидоха на ул. "Свобода" №2. Там на метри от сградата на общината е офисът на куриерската фирма. При последвалия оглед стана ясно, че бомбата строшила стъклата на околните апартаменти, но пострадали за щастие няма. Като връх на наглостта се оказало, че адската машина е поставена до автомобила на СОТ, който е трябвало да охранява офиса. В нея е трябвало да има охранител, чиято задача е да залови атентаторите. При разпита му се оказва, че малко преди взрива той излязъл от колата, за да се разходи, и съответно не е видял нищо. Схема, която се повтори и при предната атака преди три седмици. Тогава под носа на денонощната охрана рекетьорите запалиха два автомобила и микробус на куриерската фирма, паркирани пред офиса. Охранителните камери тогава заснеха силует на млад мъж, който полива с нафта автомобилите.
Срещу Василев в последните два месеца имаше и още четири атаки. При първата бе запален паркираният пред блока му джип.
При друга от атаките бе запален офисът на фирмата. Малко след това бе поставена и първата бомба, от чийто взрив бяха потрошени стъклата на повечето апартаменти в блока. Адската машина избухва няколко минути след като Василев напуска офиса. Чувайки взрива, той веднага изтичва обратно, но така и не успява да залови извършителите. Малко след това Василев панически напуска града, оставяйки обаче офиса да си работи.
При друг случай рекетьорите подпалиха и магазин на зеленчуковия пазар в Ботевград, нает от Василев. За тяхно нещастие тогава се оказа, че месеци по-рано бизнесменът е освободил помещението. Така жертва на атентата стана друг човек, а причинените щети за над 30 000 лева го докараха до фалит.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама