Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4914788 www.bgdnes.bg

Майка инвалид получи животоспасяващ крем

Даниела моли и за помощ на сина й Кирил

Галена ЧАРИЙСКА

Майката с два ампутирани крака - Даниела Стаменова, за която "България Днес" ви разказа преди дни, получи два пакета от мехлема, който й беше нужен за превързване на раните и борбата с некрозата. "България Днес" организира кампания за набиране на средства в помощ на Дани, с която успя да купи няколко крема "Интрасайт" (гел 25 г), без който превързването на двата й болни крака става невъзможно. За съжаление 22-те опаковки от мехлема ще стигнат на Даниела само за около 10-ина дни. За по-нататъшното лечение на некрозата и раните ще са й нужни още поне още толкова. "България Днес" посети Даниела и сина й Кирил в дома им в столичния квартал Княжево, където жената получи нашата помощ.


"Много съм ви благодарна! Знам, че кремът се намира изключително трудно, още повече в такива количества", каза Даниела на екипа на вестника веднага след като ни посрещна. "Всяка сутрин ходя на превръзка, за която са необходими два или три крема. Всички останали превързочни материали като марли, бинтове, памук и т.н. също трябва аз да си набавя. Освен това за всяка превръзка плащам 15 лв.", обясни още тя.

Реклама


42-годишната Даниела е прикована към инвалидна количка вследствие на лекарска грешка. След раждането на сина й преди 16 години лекари от Трета градска болница й обяснили, че има стеснение на кръвоносните съдове. "Всъщност съм имала автоимунно заболяване. Бях здрава и жизнена, но след сгрешената диагноза ме лекуваха с неправилните лекарства. Получи се гангрена на крака и скоро го ампутираха. Няколко години по-късно се наложи да ампутират и другия, иначе щях да умра. Нямах никакъв избор", сподели преди време Дани.


Изстрадалата майка се бори с некрозата на тъканта на краката си, а пред нея отново стои реална заплаха от повторна ампутация на единия крак. "Мислех да съдя лекарите от Трета градска, но ми казаха, че не мога нищо да докажа. Пък и трябват много пари за адвокати и разходи", разказа още жената.


Даниела и синът й Кирил живеят със 199 лв. на месец, с които трябва да се грижат както за лечението на Дани, така и за обучението на Кирил, който е ученик в 11-и клас в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" в София.
Като неработоспособна жената е принудена да разчита само на инвалидната си пенсия, която е в размер на 164 лв., и детските надбавки от 35 лв. Парите са повече от недостатъчни.


"Социалните също ни помагат. Осигуряват ми и учебниците за детето, които аз така или иначе не мога да купя сама. Чрез приятели и хора с големи сърца получавам друга част от лекарствата и консумативите, необходими за лечението ми", обясни още Даниела.


Преди около 3 месеца чрез пост в интернет приятелка на Дани й помага да събере средства за съдоразширяващи ампули и няколко мехлема "Интрасайт", с набавянето на който й помогна и екипът на вестника. Жената споделя, че освен мехлема ежедневно са й необходими и превързочни и болкоуспокояващи консумативи - марли, бинтове, кърпички, превръзки, памук и др. За тях почти не й остават средства, след като си купи лекарства. "След публикацията във вестника ми се обадиха много хора, които ми предложиха помощ. За момента имам достатъчно марли, бинтове и превръзки. От всичко най-нужен ми е мехлемът "Интрасайт", който отстранява некротичната тъкан и без него лечението ми е невъзможно", добави още Даниела.
Най-голямата болка на Дани обаче е друга - когато синът й Кирил отива на училище и я пита дали ще има пари за закуска, а тя трябва да брои стотинките. Той е сред най-добрите ученици в класа. Разбира японски и английски език, а след завършване на средното си образование има желание да следва информационни технологии. Пред екипа на "България Днес" тя помоли за помощ не за себе си, а за сина си. "Септември вече наближава и аз отново трябва да му купувам тетрадки, дрехи и всичко останало, за да мога да го изпратя в клас", притеснява се жената. Тя моли всички, които могат да помогнат с топли дрехи и обувки, да го направят.


"За съжаление той реално няма детство. Ангажиментите му са училището, да напазарува, преди да се прибере, да ме изведе на разходка навън, да помага вкъщи. Нужни са му най-вече топли дрехи и обувки", обясни тя.


За помощ на Дани със средства, лекарствени и други консумативи, както и за помощ на сина й можем да се свържем с нея на телефонния й номер - 0877 89 26 51. Адресът им е: кв. Княжево, ул. "Студен кладенец" 13А.

СНИМКИ: Борислав ТРОШЕВ

Реклама
Реклама
Реклама