Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/4918273 www.bgdnes.bg

Търсят Езида и Мимо при Ахмед Муса

Агенти на ДАНС усилено търсят следи за мистериозната иранка Езида Елхам и приятеля й Мимо Попеску в Пазарджик, научи "България Днес". За двамата чужденци, минали преди седмица нелегално границата, се твърди, че са свързани с „Ислямска държава“. Информацията за връзките им с терористите обаче не е потвърдена от властите. Официално МВР и прокуратурата твърдят, че Езида и Мимо са фалшификатори на документи. Версия, която трудно може да обясни хвърления безпрецедентен ресурс за залавянето им. Акцията стартира в събота сутринта. Стотици ченгета и тайни агенти щурмуваха хотели и места за настаняване в Бургас и околните курорти. Полицаите показвали на служителите разпечатки от личните документи на Езида и Мимо и се интересували дали са отседнали там. Източници на вестника твърдят, че разпитите не са дали резултат, след което акцията продължава и в София, отново безуспешно. Въпреки множеството разпити следа от двамата чужденци така и не е открита. След като опитите за залавянето им удрят на камък, спецченгетата започват да разширяват кръга на издирването. Подозренията са, че след като разбират от медиите за издирването си двамата са се покрили при свои ятаци.

Основни заподозрени за това са последователите на скандалния пазарджишки имам Ахмед Муса.

 Затова без много шум агенти на ДАНС са поставили под денонощен контрол няколко къщи в циганската махала на града. Там според запознати живеят отявлени фенове на обявилия се за наместник на „Ислямска държава“ проповедник. Муса и част от неговите фенове бяха арестувани миналата година. При претърсванията в домовете им тогава разследващите откриха огромно количество снимки и клипове с брутални сцени на насилие. На част от кадрите Муса и аверите му позират пред знамето на "Ислямска държава", облечени в тениски със символите на терористичната групировка. Открити бяха и над 1000 тома литература, съдържаща призиви за джихад. Арестът на Муса не спря агитацията за "Ислямска държава", която продължава с пълна сила и до днес. Джихадистите от Пазарджик денонощно публикуват във Фейсбук закани за война срещу християните и свои снимки със знамената на терористичната групировка. Част от фотосите показват и хора с оръжие, сред които има и непълнолетни младежи от града.

Реклама

Спецченгета разкриват, че снимките и коментарите във Фейсбук не са единственото основание за акцията по издирването на Езида и Мимо в Пазарджик. Служител в ДАНС при неофициален разговор обясни пред репортер на "България Днес", че в града от години съществува клетка на „Ислямска държава“, която той и колегите му интензивно наблюдават. При следенето са документирани случаи, когато хората на Ахмед Муса оказват логистична подкрепа на преминаващи транзитно терористи. Според официална информация от ДАНС от началото на годината през страната са преминали над 100 човека, които отиват да воюват в Близкия изток или се връщат оттам.

Част от тях са влезли в страната с фалшиви документи и още на границата са посрещнати от добре организирана група техни симпатизанти. Някои от терористите оставали за по няколко дни у нас, за да обменят опит с тукашните фенове на джихада. За поне трима от тях е доказано, че са преспали в домовете на Ахмед Муса или негови близки. Впоследствие същите хора са засечени да се сражават в редиците на „Ислямска държава“ в Сирия. Единият е турски гражданин с право да пребивава в Германия, другият е босненец с френски паспорт, а третият е сръбски гражданин. Последният е арестуван от сръбските власти през март 2014 година след завръщането си от Сирия и му е повдигнато обвинение за организация и финансиране на обучения в тренировъчни лагери за терористи. Другите двама все още участват във военните действия в Сирия според службите.
Според ченгета каналът за подпомагане и извеждане от България на терористи си действа и до ден днешен. Това им дава основание да предполагат, че от него може да са се възползвали и издирваните Езида Елхам и Мимо Попеску.

Камера ги снима в Слънчев бряг

Следа за залавянето на Езида Елхам и Мимо Попеску може да даде запис от охранителна камера на магазин в Слънчев бряг. Видеото вчера бе разпространено от собственика на търговския обект Златомир Николов. Пред Нова телевизия Николов обясни, че разпознал двамата чужденци още на момента. По негови спомени жената говорела на развален английски, а мъжът – на румънски. След като Езида и Мимо се отдалечават, собственикът на магазина веднага преглежда записите и се убеждава, че приликата с разпространените снимки на двамата е много голяма.
"Всеки греши понякога, но на 90% даваме гаранция, че няма грешка. Подали сме сигнал към органите на реда. Не мога да кажа нищо повече, защото това е взривоопасна тема. В полицията на територията на Несебър и Бургас работят професионалисти. Нека да си свършат работата докрай", заяви Николов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама